Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ÖNÜMÜZDEKİ hafta 18 milyon öğrenci ve 900 bin öğretmen için başlayacak yeni öğretim yılı öncesinde Türkiye’nin en gözde okullarında ‘Proje Okul’ tedirginliği yaşanıyor. Çünkü 2015 yılının mart ayında “dershane yasası”na eklenen bir maddeyle Türkiye’nin en gözde ve en yüksek puanla öğrenci alan okulları ‘Proje Okul’ yapılırken, bu okullardaki öğretmen ve müdür atamaları da yönetmelikler dışına çıkarıldı.

        Öğretmenleri ve müdürlerinin her birinin özel sınavlarla seçildiği bu okullara yapılacak atamalar için tek yetkili Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı oldu. İstanbul’dan Kabataş Erkek, İstanbul (Erkek), Kadıköy Anadolu, Cağaloğlu Anadolu, Hüseyin Avni Sözen, Kadıköy Fen, Balıkesir’den Sırrı Yırcalı, İzmir’den Cahit Kora ve Bornova, Ankara’dan Atatürk liselerinin de aralarında yer aldığı Türkiye’nin en yüksek puanlı 170 okulu ‘Proje Okul’ seçildi

        İşte tüm bu okullara yapılacak tüm atamalarda artık ne yönetmelik ne yasa geçerli. Sadece bakan oluru yeterli. Aralarında İstanbul (Erkek) Lisesi ile Kabataş Erkek Lisesi’nin de olduğu okulların yeni müdürleri de işte bu ‘Proje Okul’ kurallarına göre atandı.

        Müdürlerden sonra şimdi okulların öğretmenleri görevlerinden alınmaya başlandı. Proje Okul listesindeki Hüseyin Avni Sözen Anadolu Lisesi’nde 26, Eskişehir’in en gözde okullarından Eskişehir Anadolu Lisesi’nde 23, ETİ Sosyal Bilimler Lisesi’nde ise 17 olmak üzere toplam 40, Ankara Fen Lisesi’nde 21 öğretmen bir gecede “il emrine“ çekilerek görevlerinden alındı. İzmir Bornova Lisesi’nde 7 öğretmen ise emekliye ayrıldı. Yerlerine “bakan” tarafından yeni öğretmenler atandı.

        Çocukları bu gözde okullarda okuyan birçok veli de bu okullarda görevli öğretmenler de yeni öğretim yılı öncesinde tedirgin. Veliler, kaliteleri öğretmen niteliği ile yükselen bu okullardaki eğitimcilerin görevden alınarak yerlerine başkalarının atanmasına karşı çıkıyor.

        Öğretmenler ise “Sınavlarla geldiğimiz bu okullardan neden görevden alınıyoruz? Bu okulların hem öğrencileri hem de öğretmenleri seçilerek bu okullara geldi. Şimdi kadrolaşma adına görevden alınıyoruz. Bu okulların niteliği neden bozulmak isteniyor?” diye soruyor. Bu soruları hem veliler hem de öğretmenler sormakta haklı. Verdikleri eğitimin kalitesi ortada olan bu okullarda ‘kalitenin artırılması’ adına adım atılması gerekirken, nitelikli öğretmenler neden okullardan gönderilmek isteniyor?

        Diğer Yazılar