Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        BU hafta sonu TEOG’da mazeret sınavları var. Geçtiğimiz ay yapılan ilk dönem sınavlarına çeşitli gerekçelerle katılamayan 8. sınıf öğrencileri, 6 dersten yapılacak ve 2 günde tamamlanacak bu sınavlara girecek. Ancak dün öğleden sonra Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Mardin’in Nusaybin İlçesi’nde mazeret sınavlarının yine güvenlik gerekçesiyle iptal edildiğini açıkladı. Bu ilçede 2 bin 554 öğrenci ilk sınavlara da sokağa çıkma yasağı yüzünden girememişti. Bu kez mazeretlerine katılamayacaklar. Sınavların ikinci gün oturumlarına katılamayan Derik İlçesi’ndeki 1291 öğrencinin de mazeret sınavlarına girip giremeyeceği henüz belli değil.

        Hem Mardin hem de Diyarbakır’da çatışmalar sürüyor. Öğrencilerin sınavlara gireceği mahalleler hatta ilçeler bile güvenlik gerekçesiyle değiştiriliyor. Tıpkı Diyarbakır’da olduğu gibi bazı öğrenciler yaşadıkları ilçelerde değil, başka ilçelere sınav için taşınacak. Ancak Güneydoğu’da kaç öğrencinin bu sınavlara girebileceği kesin değil. Bu yüzden de başta sendikalar olmak üzere eğitimciler sınavların önümüzdeki nisan ayına ertelenmesi çağrısı yapıyor. Bu ise mümkün görünmüyor.

        Çünkü bu sınavların sonuçları yalnızca liselere geçişte kullanılacak yerleştirme puanının hesaplanmasında geçerli olmayacak. Aynı zamanda okul yazılılarından biri olarak da kabul edildiği için karne notu da olacak. Sınava giremeyen öğrenci, okul yazılısından “0” almış gibi işlem görecek.

        MEB, mazeret sınavlarına da giremeyen öğrenciler için de telafi eğitimi verilip ikinci bir mazeret sınavı yapılacağını söylüyor ancak çatışmalar devam ettiği sürece bu sınavların nasıl yapılacağı da belli değil.

        Bu öğrenciler bugün ve yarın sınavlara girmeyi başarsalar bile asıl tartışılması gereken “TEOG yarışı ne kadar eşit olacak?” sorusu olmalı. Çünkü Güneydoğu’nun birçok ilinde ve ilçesinde okulların açıldığı 28 Eylül’den bu yana bu çocuklar düzenli okula gitmiyor. Kimi günlerce süren sokağa çıkma yasağı yüzünden, kimi de okulları çatışmalarda hasar gördüğü için eğitimlerine ara vermek zorunda kalıyor.

        Ama doğru düzgün ders işleyemeyen bu öğrenciler, her gün düzenli okullarına devam eden, kurslara giden ve özel ders alan öğrencilerle eşit bir yarışa girmek zorunda kalıyor. Üstelik bu yarışın sonucu onların geleceğini belirleyecek bir liseye geçişleri için kullanılacak. Yaşadıkları ortamın onları içine soktukları psikolojik durumdan hiç söz etmiyorum bile.

        Sadece “zorunlu müfredatlarını bile tamamlayamayan bu öğrencilerin TEOG yarışında nasıl eşit şartlara sahipler gibi değerlendirileceklerini” merak ediyorum.

        Onlar için TEOG eşit bir yarış mı sayılacak?

        Diğer Yazılar