Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bir süredir ODTÜ üzerinden “ibadet özgürlüğü” ile ilgili tartışma yaşanıyor. Geçtiğimiz günlerde iddiaya göre aralarında “öğrenci olmayanların” da yer aldığı bir grup, kampusta basketbol sahasında toplu namaz kılmaya kalkışıp bir grup öğrenci de onlara “Mescide gidin” diye tepki gösterince ODTÜ birden “inanç özgürlüğü” tartışmalarının ortasında kaldı. Üstelik tartışmalar bugüne kadar ibadetin özgürce yapıldığı ve “küçük” diye hazırlık sınıfının yanında yeni bir mescit inşasının sürdüğü bir dönemde oldu.

        Bu arada bir de “tr” uzantısı üzerinden başka bir tartışma yaşanmaya başlandı. 1991’de Türkiye’yi ilk olarak internete bağlayan ODTÜ olmuştu. Tüm internet bağlantıları ODTÜ sayfası üzerinden yapılıyordu. O gün olduğu gibi bugün de tr alan adları yönetimi Nic.tr halen ODTÜ Enformatik Enstitüsü bünyesinde bağımsız bir kurul tarafından yürütülüyor. “Tr uzantısını ODTÜ’den alma” konusuna gelince, “tr” uzantısını ODTÜ’den alma kararını ve onayını merkezi ABD’de bulunan ve tüm dünyadaki yetkilendirmeleri yapan iki ayrı kurum verecek. Bunlar da IANA (The Internet Assignment Numbers Authority) ve tescil işlemlerini yürüten ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers).

        ODTÜ’nün “inanç özgürlüğünün engellendiği yer” ve “tr” tartışmalarıyla hedef haline getirilmeye çalışılması düşündürücü. Akla birkaç ay sonra yapılacak rektörlük seçimlerini de getirmiyor değil.

        Ancak her şeyden önce dünyanın en saygın üniversiteleri ile aynı sıralamada yer alan ODTÜ’nün bilim merkezi olarak Türkiye’nin markası olduğunu unutmamak gerekiyor.

        Diğer Yazılar