Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        8. sınıfta okuyan 1 milyon 174 bin 582 öğrencinin girdiği Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi’nin (TEOG) ilk dönem sonuçları açıklandı. Geçtiğimiz kasım ayında yapılan bu sınavlarda Milli Eğitim Bakanlığı bir fen sorusunu iptal etti ve tüm öğrencileri bu soruyu doğru yapmış kabul etti.

        Oysa veli ve özel öğretim kurumları uzmanları başka hatalı sorular olduğunu da savundu. Ancak aileler bu soruların iptali ile ilgili itirazlarına yanıt alamayınca yargının yolunu tuttu. Aralarında kamuoyunda “Ömer Dayı” ile “Örümcek geni verilmiş keçi” olarak yer alan soruların da bulunduğu toplam 5 soru için iptal istediler.

        Bu sorularla ilgili henüz yargı kararı çıkmadı. MEB ise 2014 yılında “sınavlarla ilgili dava kararlarının 45 gün içinde verilmesi” için yapılan düzenlemeye dayanarak “Süre doldu, yargının kararını beklemeyeceğim” dedi ve sınav sonuçlarını açıkladı. Okulların bu hafta sömestr tatiline gireceği ve bu sınavların sonuçlarının da karne notu olarak kullanılacağı düşünüldüğünde bakanlığın sonuçları açıklamaktan başka çaresi de yoktu.

        Ancak işler bundan sonra karışıyor. Çünkü yargı 5 soruyla ilgili iptal kararı verirse ya da sorulardan birini bile iptal ederse MEB, puanları yeniden hesaplamayacağını söylüyor. Hatalı soruları “doğru” kabul edecek.

        Böyle bir şey olabilir mi?

        Hem öğrencilerin karne notu hem de lise geçiş puanı olarak kullanılacak sınavda öğrencilerin karşısına hatalı soru çıkar, sonra da bu hatalı soruları doğru kabul et. Ama cezasını öğrenciler çeksin.

        Öğrenciler karşılarına çıkan her hatalı soruyu çözmek için zaman harcıyor ve moralleri bozuluyor. Ama bedelini “hatalı” soru hazırlayan ve hataları bulamayan uzmanlar değil, öğrenciler ödüyor.

        Üstelik sınavın hemen ardından MEB’in iptal ettiği fen sorusunun yanı sıra başka sorulardaki hataları da hem veli hem de özel eğitim kurumları uzmanları görüp uyarırken bakanlık uzmanları nasıl oluyor da göremiyor. Ve nasıl oluyor da onların hatalarının bedeli öğrenciye çıkarılıyor?

        Diğer Yazılar