Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bu yıl şubat ayında atanacak 30 bin öğretmen farklı iki uygulamayla mesleğe adım atacak. Onlar da önce geçen yıl olduğu gibi aralarında “milli, manevi, ahlaki, evrensel değerlere uygunluk”, “kılık kıyafet”, “konuşma” gibi 50 performans kriterine göre adaylıkları süresince yani bir öğretim yılı içinde 3 kez değerlendirilecek. Performans kriterlerinden geçemeyenler meslekten atılacak.

        Performanstan başarıyla çıkanlar önce yazılı sonra da sözlü sınava girecek. Bu sınavlardan da geçmeyi başarırlarsa “asil” öğretmen olabilecekler. Sınavda başarılı olamayan bir yıl daha şansını deneyecek. Yine sınava girecek, başarısız olursa onlar da öğretmenlikten atılacak.

        Gerek performans kriterleri gerekse yazılı ve sözlü sınavlar öğretmenlerin büyük tepkisini çeken ve geçen yıl başlayan uygulamalar.

        Bunların yanı sıra ilk kez uygulanacak kurallardan biri öğretmene atandığı ilde değil, istediği yerde görev yapma hakkı tanınması, bir diğeri de bir yıllık aday öğretmenliği dönemini “danışman öğretmen” gözetiminde geçirecek olması.

        Danışman öğretmenlere gelince; projelerde koordinatör, danışman ve katılımcı olarak görev almış, iletişim becerisi yüksek, meslekte en az 10 yılını doldurmuş olanlar danışmanlığa “aday” olabilecek. Onlar arasından kimlerin “danışman öğretmen” olacağına illerde oluşturulacak komisyonlar karar verecek. Her okul için bir “danışman” öğretmen seçilmeye çalışılacak. Sonra bu danışmanlar da öğretmenlere mentorluk yapacak.

        Aday öğretmen haftanın 3 günü danışmanıyla birlikte derse girecek, birlikte program hazırlayacak, onun gözetiminde veli ve öğrencilerle iletişim kuracak. Onlarla birlikte derse girecek. Haftanın bir günü okulda, bir günü de il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinde mevzuatla ilgili işlemleri yapacak.

        Aday öğretmen için “asil öğretmenliğe” geçişin en önemli yolu danışman öğretmeninden geçecek. Performans kriterlerine göre yapılacak değerlendirmelerde danışman öğretmenler “adayları” için oy kullanacak.

        O yüzden de “aday”ın “danışmanı” ile iyi geçinmesi şart olacak.

        Diğer Yazılar