Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Hem ulusal hem de uluslararası sınavlar Türk öğrencilerinin matematik sorularını çözmede başarısız olduklarını, en basit soruları bile yapamadıklarını gösteriyor. Oysa matematik tıpkı müzikte olduğu gibi hep yaşamın içinde. Üstelik ilkokula başladıklarında “matematik” sorunu yaşamayan öğrenciler ilerleyen yıllarda birden matematikten korkmaya ve sevmemeye başlıyor.

        Peki nasıl oluyor da matematik bir süre sonra öğrencilerin korkulu rüyası haline geliyor. İşte bu soruyu Boğaziçi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Betül Tanbay ile konuştuk.

        Bir toplumun matematik bilen gençler yetiştiremediği zaman analitik düşünme, sorgulama, eleştiri yapma kabiliyetine sahip gençlere de sahip olamayacağının altını çizen Tanbay, bunu yapmakla “Sadece 5 seçenekten birinin doğru olduğuna inanan ve onlardan birini işaretlemeye koşullanmış bir gençlik yetiştirirsiniz” diyor.

        Matematiğin soru sormayı ve doğru okumayı öğrettiğini vurgulayan Tanbay öğrencileri matematikten soğutan etkenleri anlatıyor:

        ZORUNLULUK ANTİPATİ YARATIYOR: Çocuklara matematik öğretilirken ‘Matematiğin iyi olmalı’ denilerek mecburiyet yaratılıyor. Bu zorunluluk ise çocukta antipati yaratıyor. Bir de matematik hocalarında ders önemli olduğu için otoriter bir tavır oluyor. Bu da çocuğu dersi sevmemeye itiyor. Oysa bu dili biraz bilince sevmemek imkânsız, biraz sevince de öğrenmemek imkânsız.

        BİR DİL ÖĞRENİYORSUNUZ: Matematik bir dildir. Bir dili öğrendiğiniz için altyapısının da iyi ve sağlam olması gerekiyor. Başka bir derste bir yıl kötü olup bir sonraki yıl iyi olabilirsiniz. Ama matematikte arada anlamadığınız yer olursa, boşluk oluşursa o zaman toparlamak zorlaşır.

        SOĞUTACAK BİR HOCA: Matematik aynı zamanda bir sanattır. İyi anlatılsa nasıl sanatı öğrenirken zevk alırsanız, matematik öğrenirken de aynı zevki alırsınız. Tekniğini anlayınca ne kadar güzel bir dil ve sanat olduğunu görürsünüz. Ama her öğrencinin okul hayatında onu matematikten soğutacak bir hoca çıkıyor.

        ÖĞRETMEN İYİ YETİŞMİYOR: Sistem iyi matematik öğretmeni yetiştirmiyor. İstisnalar kendi tutkuları, kendi çabaları sayesinde iyi öğretmen oluyorlar. Yetişen öğretmen öğrettiği kadarını değil, öğreteceğinden de fazlasını bilmeli.

        Diğer Yazılar