Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        TBMM Başkanlığı’na sunulan Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı eğitim dünyasında büyük değişimlere yol açacak. Bunlar arasında akademisyenlerin “atılmasını” kolaylaştıran maddeler olduğu gibi öğrencileri de yakından ilgilendiren değişiklikler var.

        Bu değişikliklerden ikisi aralarında öğretmen, imam hatip, spor ve güzel sanatlar liseleri olmak üzere mesleki ve teknik lise öğrencilerini isyan ettiriyor. Çünkü bu öğrencilerin alanlarının devamı niteliğindeki önlisans programlarına “sınavsız geçiş” hakları kaldırılıyor. Oysa 2016 ÖSYS kılavuzuna göre yaklaşık 78 bin öğrenci “sınavsız geçiş” için başvurdu şimdi unutulan bu öğrenciler için düzenleme yapılacak. Ancak şu anda ara sınıflarında okuyanlar, “Bu okullara kayıt olurken sınavsız geçiş hakkımız vardı. Bu kazanılmış bir hak ve biz mezun olana kadar bundan yararlanmalıyız” diyor.

        Haklılar mı?

        Evet. Çünkü birçok öğrenci bu hakkı olduğunu bilerek, bu okullara kayıt yaptırdı. Şimdi bu öğrenciler seslerini duyurmak için imza kampanyası düzenliyor.

        Öğrencileri isyan ettiren ikinci düzenleme ek puan. Öğrenciler mezun oldukları alanların devamı niteliğindeki lisans programlarını tercih ederken 15 ile 30 puan arasında puan alıyordu. Örneğin imam hatip lisesi mezunu ilahiyat, öğretmen lisesi mezunu öğretmenlik seçtiğinde bu puandan yararlanıyordu. İşte öğrenciler bu haklarını da geri istiyor.

        Torba Yasa’da “sınavsız geçişin kaldılmasına karşılık ek puanın geri gelmesi” ile ilgili bir düzenleme var. Ama lisans değil, önlisans programlarını kapsıyor. YÖK düzenlemenin “yükseköğretim kurumlarına geçişte” şeklinde düzenlenerek, lisans programlarını da kapsamasını teklif etti.

        Öğrenciler gibi sayıları 2 bin 507 olan Maarif Müfettişleri de isyanda. Çünkü Torba Yasa ile MEB onları hiçbir işleme gerek kalmadan “eğitim uzmanı” kadrolarına atayabilecek ve bu kadrolara “mülakat yoluyla” atama yapabilecek.

        Maarif Müfettişleri öğretmenlik deneyimi, 4 yıllık fakülte, sınav, hizmet içi eğitim gibi değerlendirmelerle aldıkları unvanlarının ellerinden alınıp, alt kadroya atanmalarına itiraz ediyor ve yargı yoluna gideceklerini söylerken eğitim sendikaları da onlara destek veriyor.

        Torba Yasa’da karşı çıkılan bir başka madde ise Fatih Projesi kapsamında yapılacak tüm mal ve hizmet alımlarının İhale Kanunu dışına çıkarılması.

        İşte eğitimciler ve öğrencilerin itiraz ettiği ve yargıya taşımayı düşündükleri maddelerden birkaçı.

        Diğer Yazılar