Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Sözleşmeli öğretmenlikte “İlk atama şubatta yapılacak” deniliyor olsa da aslında bu ilk uygulama olmayacak. Sadece iptal edilen uygulamanın “çakılı” olarak geri gelmesi olacak.

        İlk sözleşmeli öğretmenlik uygulaması 1998’de 657 sayılı yasanın 4-C maddesine göre “kısmi zamanlı geçici İngilizce ve bilgisayar öğreticisi” görevlendirilmesiyle başladı. 2005’te bütün branşlardan 20 bin görevlendirme yapılınca dava konusu oldu. Danıştay, “özel bir ihtisas mesleği, asli ve sürekli bir kamu hizmeti olan öğretmenliğin geçici personel görevlendirme ile yürütülmesini” doğru bulmayarak iptal etti.

        Bunun üzerine 2006’da eski Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik döneminde yeni düzenleme yapıldı. Bu kez 657 sayılı kanunun sözleşmeli personel çalıştırılmasına olanak veren 4-B maddesine “Milli Eğitim Bakanlığı’nda norm kadro sonucu ortaya çıkan öğretmen ihtiyacının kadrolu öğretmen istihdamıyla kapatılmaması hallerinde öğretmenlerin...” hükmü eklenerek yeniden sözleşmeli öğretmenlik başlatıldı. Sözleşmeler 1’er yıllık yapılmaya başlandı. Sayıları bir dönem 100 binleri aştı.

        Kadrolu öğretmenlerin haklarına sahip oldukları söylense bu doğru değildi, birçok özlük hakkından yoksundular. Bulundukları okullara kadrolu öğretmen gelir ve norm fazlası oluşursa önce ücretliler sonra da onlar ayrılmak zorunda kaldı. Her yıl sözleşmeleri yenilendi ama bir gerekçe gösterilmeden feshedilebiliyordu. Özellikle sağlık gibi gerekçelerle rapor almak zorunda kalan öğretmenler işten atıldı. Bu öğretmenlerden biri de 2010 yılında Habertürk’te Öğretmenler Günü’nde hikâyesini yazdığımız “Elif Öğretmen”di. Beyninde tümör belirlenen ve kanser teşhisiyle tedavisi başlayan ancak 30 gün rapor aldığı için de sözleşmesi feshedilip sağlık güvencesiz ortada kalan bir sözleşmeli öğretmenin hikâyesiydi bu.

        Eğitim sendikaları sözleşmeli öğretmenlikle ilgili yargıya gidince MEB, 2011’de bu uygulamayı kaldırdı. İşte bugün “çakılı öğretmen” diye tanımlanan sözleşmeli öğretmenlik 5 yıl sonra tekrar gündemde. Meclis’teki eğitim yasası tasarısında bununla ilgili düzenleme yapılacak.

        Sözleşmeli öğretmenliğin tekrar geri gelmesine “Öğretmenleri Doğu’da tutamıyoruz” açıklaması yapılıyor. Oysa bir önceki hükümet programında da yer aldığı gibi “tutulamayan” bölgelerde çalışacak öğretmenlere ekonomik ve sosyal teşvikler verilmesi için düzenleme yapmak onları orada tutar. Bunun yerine uygulandığı ilk günden bu yana tartışılan ve yargı kararıyla uygulaması iptal edilen sözleşmeli öğretmenliği yeniden başlatmak geçmiş yıllarda yaşanan sıkıntıları IB (International Baccala- tekrar öğretmenlere yaşatmak demektir.

        Diğer Yazılar