Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ÖNÜMÜZDEKİ ay üniversite tercih süreci başlayacak. Gençler önce puanlarına bakacak, ardından da okumak istedikleri üniversite ve programları seçecek. İşte bu noktada tercihleri etkileyen en önemli kriterlerin başında “Mezun olunca iş bulabilecek miyim?” sorusu geliyor.

        Aslında bu soruya yalnızca tercih yapacak aday değil, o güne kadar özel okul-özel ders kapanına sıkışıp aile bütçesinin büyük bir kısmını çocuğunun eğitimi için ayıran aileler de soruyor. Çünkü onlar da bugüne kadar yaptıkları yatırımın geri dönüşü olup olmayacağını merak ediyor. Gençler ise 12-13 yıl emek verip girdikleri üniversiteden 4-5 yıl sonra mezun olduklarında işsiz kalıp kalmayacaklarını öğrenmek istiyor.

        Bu yüzden de tercihlerde “geleceğin meslekleri” diye bir kavram önemi kazanıyor.

        Bu alanda öngörülerini en fazla paylaşanlar ise fütüristler. Geçtiğimiz aylarda Davos’ta da en çok tartışılan konulardan biri gelecekte hangi sektörlerde işsizlik yaşanacağı ve mesleklerin nasıl dönüşüme uğrayacağı konusu olmuştu. Global öngörüler olduğu gibi başta ABD olmak üzere ülkeler de gelecek planlamalarını sahip oldukları zenginliklere ya da yok olacak değerlere göre yapıyor.

        Geçtiğimiz günlerde YÖK bir karar aldı. Üniversite mezunları arasında işsizlik, kontenjanlar açısından da boşluk oranının en yüksek olduğu ziraat, orman ve su ürünleriyle ilgili programları tercih edecek adaylara burs vereceğini açıkladı. Buna göre, bu bölümleri ilk 3 tercihine yazan ve yerleşen öğrenciler ayda 600 TL burs alacak. Bu burs her yıl 12 ay boyunca, öğrenci mezun olana dek devam edecek.

        Tercih edilme oranları düşük olan, kontenjan azaltılmasına rağmen boş kalan bu bölümlerin neden desteklenmeye karar verildiği sorusuna, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç şöyle yanıt veriyor: “Yakın gelecekte, ülkelerin kavgaları ve savaşları sadece petrol ve yeraltı zenginlikleri yüzünden değil su, gıda, doğal zenginlikler kaynaklı olacağı yaygın görüş olarak da ifade ediliyor. Oysa ülkemiz ve geleceğimiz açısından bu kadar stratejik ve kritik olan bu alanlara ilgi azalıyor. Bu da gelecek açısından tehdit edici. Bu alanları öncelikli olarak belirleyip stratejik plan oluşturmak gerekiyor.”

        Hedef burs vererek, bu bölümleri yüksek puanlı öğrencilerin tercih etmesini sağlamak. Üstelik de işsizlik oranının yüksek olduğu bu bölümlere “Puanınla mühendislik ya da tıp seçme, bu bölüme gel” denilecek.

        İş garantisi olmadan sadece ayda 600 TL burs alacağı için bu bölümleri seçecek öğrenci bulmak kolay olur mu?

        Ancak önümüzdeki günlerde Gıda, Tarım ve Hayvancılık ile Orman ve Su İşleri bakanlıkları ve YÖK bu öğrencilerin istihdamlarıyla ilgili ortak bir proje geliştirebilirlerse o zaman hedeflenen yüksek puanlı öğrencilerin bu bölümleri seçmeleri sağlanabilir. Aksi halde işsiz kalma olasılığının yüksek olduğunu bilen ve puanı işsizlik oranının düşük olduğu bölümlere yeten öğrenci, ayda 600 TL için tercihini bu bölümler için kullanmaz.

        Diğer Yazılar