Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bugün gazetemizin manşetinde bir azim ve başarı öyküsü okuyacaksınız. Tunceli’nin Çemişgezek İlçesi’ndeki bir köyden zorluklar içinden çıkıp başarılı olan 14 yaşındaki bir çocuğun öyküsü bu. Küçükbaş hayvancılık yapan babasına yardım etmek için gittiği koyunların yanında derslerine çalışan, kitap okuyan Mahir’in hikâyesi.

        Mahir Gündoğdu’nun adını ilk kez TEOG şampiyonlarından birisi olarak duyduk. Habertürk’te bir de fotoğrafı vardı. Babası Güzel Gündoğdu ve kardeşi Deniz ile birlikte okul çıkışında yaylaya götürdüğü küçükbaş hayvanlarla birlikte aynı karede duruyordu.

        Dün ise Mahir ile buluştuğumuzda başka bir kareyi fotoğrafladık. Bu kez Amerikan Robert Lisesi’nin tarihi binasının önünde duran gururlu bir çocuğun fotoğrafıydı bu. Çalışkanlığı ona bu okulun kapısını açmıştı.

        Mahir ve onun gibi başarılı olan çocukların hikâyeleri bize tüm zorluklara karşın “Yapabilirim” duygusunu yaşattıkları için çok önemli.

        Ama önemli bir başka nokta da bu çocukların elinden tutacak, onlara yol gösterecek kişi ve kurumların çıkabilmesi. Tıpkı Mahir’de olduğu gibi.

        Dün anlattıkları arasında hem benim hem de sohbet ettiğimiz okulun Türk Müdürü Nilhan Çetinyamaç ile Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Mehmet Uysal’ın dikkatini çeken Mahir’in öğretmenleri oldu.

        Çünkü onların öğrencilerini yalnız bırakmayan, okul saatleri dışında soruları olduğunda onları cevaplayan, “Mesai bitti, yarın okulda sor” diyerek geri yollamayan, onlara sürekli öğretmeye çalışan idealist öğretmenler olduklarını anladık. Bu öğretmenler Mahir gibi tüm öğrencilerini “Yapabilirsiniz” diye cesaretlendirerek, teşvik etmişler, kendilerine güvenmelerini sağlamışlar.

        Zaten Mahir de “Öğretmenlerim bana ‘Yapabilirsin’ dediğinde ben de ‘Yapabilirim’ dedim. Bu yüzden benimle soru çözen, anlamadıklarımı anlatan, bana test kitabı ve roman taşıyan öğretmenlerime çok teşekkür ederim” diyordu.

        İşte bu hikâye bir kez daha “idealist ve mesleğini seven” öğretmenlerin çocukların yaşamında ne kadar önemli olduğunu, tıpkı sihirli bir değnek gibi onları değiştirdiğini gösteriyor. Onlar başarı üzerinde yapılan araştırmaların da gösterdiği gibi öğretmenin etkisinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha hatırlatıyor.

        Bu yüzden de öğretmenlik çok özel bir ihtisas mesleği. Ancak işini ve çocukları çok sevenlerin ve yıllar geçse de idealistli- ğini yitirmeyenlerin mesleği. Eğer Mahir’in öğretmenleri gibi öğretmenler yetiştirebilir ve onların mesleklerinde mutlu olmasını sağlarsak daha çok başarı hikâyeleriyle karşılaşma şansımız olur.

        Diğer Yazılar