Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Günlerdir üniversite tercihi yapmaya hazırlanan gençlerin sorularını e-mail ve telefonla yanıtlamaya çalışıyorum. Arada da başta ebeveynleri olmak üzere meslektaşım olan gençler için fırsat yaratıp yüz yüze tercihleriyle ilgili konuşuyoruz.

        Ancak bu gençlerin yıllardır sadece “sınavlara” hazırlandıklarını ve hangi bölümleri tercih edebilecekleri konusunu ise çok düşünmediklerini görüyorum. Tercih dönemi geldiğinde de her yıl olduğu gibi bu yıl da “Hangi bölümü seçmemiz gerekiyor?” sorusunun peşinde koştuklarına tanık oluyorum. Onlara defalarca hem dizi yazılar hem de bu köşe aracılığıyla söylediklerimi tercihe sayılı günler kala bir kez daha tekrarlamak istiyorum.

        Öncelikle yerleştiğiniz takdirde kayıt yaptıracağınız, okumaktan keyif alacağınız programları tercih listenize alın. Bunu yaparken de puanınızın “yazık olacağı” kaygısını yaşamayın. Sevmediğiniz bölümde okuyacağınıza daha düşük puanlı ama mutlu olacağınız bölümlerde okumayı hedefleyin. Çünkü seçtiğiniz ve yerleşeceğiniz programlarda okuyacak olan sizsiniz. Üstelik de üniversite yılları en keyifli geçirilecek ve gelecekte de aynı şekilde hatırlanacak yıllarınız olacak. Bu yüzden okumayı hiç düşünmediğiniz programları tercih listenize almayın. 24 tercih hakkınız var ama kendinizi hepsini doldurmak zorunda hissetmeyin. Listenize aldığınız her program için “Bunu gerçekten istiyor muyum?” sorusunu sorun. Tercih sıralamanızı da istek sıranıza göre yapın.

        Gençlerin en sık sorduğu sorulardan biri de “ek yerleştirmenin kurallarını” bilmediklerini gösteriyor. Eğer bir programa yerleştirilirseniz ek yerleştirmeye katılma hakkınız yok. Yerleştirildiğiniz programa kayıt yaptırmamış olsanız da bu kural değişmez. Ancak tercihlerinizden herhangi birine yerleşemezseniz ek yerleştirmeye katılma hakkına sahipsiniz. Bunu unutmayın. Bir de bu yıl ek yerleştirme döneminde üniversitelerin yeni program açamayacağını bilin. Yerleştirmeler sadece boş kalan kontenjanlara yapılacak.

        Bir başka soru da özel yetenek sınavlarıyla ilgili geliyor. Tercih listesi hazırlayıp merkezi yerleştirmeye katılıyor olsanız da bu sizin özel yetenek sınavlarına giremeyeceğiz anlamına gelmiyor. Merkezi yerleştirmeye de bu sınavlara da girebilirsiniz. İkisini de kazanırsanız sonra hangisine kayıt yaptıracağınıza karar verirsiniz.

        Bu “zorlu” tercih sürecinde hepinize kolaylıklar dilerim. Umarım sevdiğiniz, istediğiniz bölümlerde okuma şansı yakalarsınız.

        Diğer Yazılar