Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Günlerdir kapatılan üniversitelerin öğrencilerinden tercih işlemlerinin nasıl yapılacağından, ödenecek ücretlere kadar onlarca soru geliyor. Bazılarının yanıtlarını YÖK’e sorarak bu köşeden duyuruyoruz. Dün YÖK, bu öğrencilerden gelen “sık soruları” topladı ve yanıtladı. İşte en çok merak edilen sorular ve yanıtları:

        - Puanım, Türkiye’deki aynı isimdeki tüm programların taban puanından daha düşük ne olacak? Öğrenci o yıl en düşük puanla öğrenci alan programa yerleştirilecek.

        - Bursluluk veya ücret ödeme miktarı nasıl olacak? Tercihle yerleşirseniz hakkınız korunacak ama yatay geçişte o üniversitenin koşulları geçerli. Yıllık ücret artışları TÜFE oranında olacak.

        - Tercihlerimizde hem devlet hem vakıf olabilir mi? Evet.

        - Hangi yılın giriş puanları esas alınacak? Kapatılan programa kayıt olduğunuz yıldaki kılavuzdaki taban puanlar.

        - Vakıf tercihleri bursluluk durumuna göre mi yapılacak? Hayır, her bir program için tek bir taban yani en düşük yerleştirme puanı olacak.

        - Kontenjan limiti olacak mı? Evet ama her giriş yılı için ayrı kontenjan olacak.

        - Seçilecek programlarda tercih etme yöntemi nasıl olacak? Yerleştirme puanınızdan daha düşük puanlı programları da seçebileceksiniz.

        - Dil açısından farklılık varsa ne olacak? Farklı dil programlarını tercih edebileceksiniz. Yabancı dilde hazırlık eğitimi aldıysanız veya yeterliliğinizi gösterdiyseniz tekrar sınava girmeyeceksiniz.

        - İzmir’de kurulan yeni iki devlet üniversitesi kapatılanların yerine mi kuruldu ve öğrenciler bunlara mı yerleşecek? Hayır.

        - Tercihlerimde mevcut programım dışında farklı bir program seçebilir miyim? Sadece okuduğunuz program yoksa eşdeğerleri mümkün.

        - DGS ile yerleşen tercihte bulunacak mı? Evet.

        - Staj gibi nedenlerle henüz diploma almayanlar tercih yapacak mı? Hayır. Bu öğrenciler diplomalarını koordinatör üniversiteden alacak.

        - Yatay geçişte esas nedir? 2 tip yatay geçiş var. Kurumlar arasında genel not ortalaması ve yerleştirme puanı. Koordinatör üniversiteden belge alınamadığı durumda beyana dayalı başvuru mümkün. Hem yatay geçiş hem tercih başvurusu aynı anda yapılabilir.

        - Özel öğrenci statüsü kimlere verilecek? Yatay geçiş hariç merkezi yerleştirmeyle Türkiye’de herhangi bir yükseköğretim kurumuna yerleşenlere. Ders almayla ilgili limit olmayacak. Burslular ücret ödemeyecek.

        - Okuduğum program sadece kapatılan üniversiteydi, ne olacak? Koordinatör üniversitede program açılacak ve öğrenciler bu programa merkezi yerleştirme sonrası, özel öğrenci olarak katılabilecek.

        - Özel öğrencilikte kontenjan olacak mı? Evet. Ancak kapatılan üniversitenin öğrencileri o ilde mutlaka özel öğrenci statüsü bulabileceği bir yükseköğretim kurumu bulacak. O ilde tek üniversite varsa, bu duruma kontenjan uygulanmayacak, gerektiğinde ek sınıf açılabilecektir.

        - Diplomada ne yazacak? Merkezi yerleştirme ve yatay geçişle eğitimini tamamlayanların diplomalarında, kapatılan üniversitenin ismi yazmayacak. Diplomasını hak etmiş ve tercih işleminde bulunmayacak öğrencilerde ise Usul ve Esaslar Madde 14 uygulanacaktır.

        - Çift diploma hakkı sürecek mi? Yerleştiği üniversitede varsa programa intibak ettirilecek.

        - Yabancı uyruklu öğrencilerin yerleştirme işlemi nasıl olacak? Koordinatör üniversiteler yürütecek.

        - Gelecek yıllara yönelik ödenmiş kayıt ücretleri varsa ne olacak? Belgeyle kanıtlarsanız ödenmeyecek.

        Diğer Yazılar