Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        TEOG puanları yalnızca Anadolu ve fen liseleri başta olmak üzere devlet okullarına geçerken kullanılacak yerleştirme puanının hesaplanmasında kullanılmıyor. Yabancı özel liselerin de aralarında yer aldığı kolejler de TEOG puanlarına bakıyor

        Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) sınavlarının sonuçları yalnızca Anadolu ve fen liseleri olmak üzere devlet liselerinde kullanılacak yerleştirme puanının hesaplanmasına etki yapmıyor. Aynı zamanda TEOG sınavları, özel okullara giriş için de kullanılıyor.

        TEOG puanlarının nasıl kullanılacağına gelince, önce devlet ve merkezi yerleştirme ile öğrenci alan özel okullara bakalım:

        DEVLET VE MERKEZİ YERLEŞTİRME:

        Devlet liseleri ile birlikte bazı özel okullar Yerleştirmeye Esas Puan’a (YEP) göre öğrenci alacaklar. YEP ise 700 tam puan üzerinden hesaplanan 12 TEOG sınavının yüzde 70’i, öğrencinin 6, 7 ve 8’inci sınıf yıl sonu başarı puanlarının yüzde 30’u kullanılarak hesaplanıyor. Bu puan 500 tam puan üzerinden ilan ediliyor. Bu okullara öğrenciler merkezi yerleştirme yani Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yerleştiriliyor. Bunun için de velilerin tercih listesi hazırlamaları gerekiyor.

        YEP DİYEN AMA MERKEZİ YERLEŞTİRMEYE GİRMEYEN:

        Aralarında yabancı özel liselerin de yer aldığı özel okullar MEB’in açıkladığı YEP’e göre öğrenci alıyor. Bu okullar için, tercih listesi hazırlanmıyor. Okullar taban puanlarını 500 tam puan üzerinden YEP’i dikkate alarak açıklıyor. Bu okullar merkezi yerleştirmeye girmiyor. Veliler puanlarına göre bu okullara çocuklarını önkayıt-kesin kayıt yöntemiyle kaydettiriyor. Bu şekilde öğrenci alan birçok Türk özel lisesi var. Yabancı liseler arasında da Galileo Galilei İtalyan Lisesi, İtalyan Lisesi ile Sankt Georg Avusturya Lisesi ve Ticaret Okulu bulunuyor.

        EN FAZLA PUAN KAZANDIRACAK DERSLER

        TEOG’da puanlar derslerin kendi ağırlık katsayıları ile çarpılacak. En fazla ağırlık katsayısı olan yani puan getirecek dersler Türkçe, Matematik ve Fen Bilimleri. Bu derslerin katsayısı 4. Din, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile Yabancı Dil sınav katsayıları ise 2. Yani dinden yapılan iki soru bir matematik, fen ve Türkçe sayısına eşit.

        KİMLER EK PUAN ALACAK?

        TÜBİTAK’ın düzenlediği uluslararası bilim ve matematik olimpiyat sınavlarına ulusal yarışmaları geçip katılmaya hak kazananlardan dereceye girenlere yüzde 7 ile yüzde 10 arasında ek puan var. Bu ek puan öğrencilerin katıldıkları yılın, yıl sonu başarı puanlarına eklenecek.

        OKUL NOTUNU DİKKATE ALMAYANLAR VAR

        Bazı kolejler ise yalnızca TEOG sınavlarından bazılarının sonuçlarına göre taban puanlarını açıklayarak öğrencilerini alıyor. Aralarında yabancı özel liselerin de yer aldığı bu ortaöğretim kurumları öğrencilerin okul notlarını dikkate almıyor. Onlar için yalnızca TEOG sınavları önemli. TEOG’un birinci ve ikinci dönem sınavları her okul için farklı etki yaparken, genel olarak TEOG’un 4 sınavının sonuçlarını dikkate alıyorlar.

        AMERİKAN ROBERT LİSESİ: Amerikan Robert Lisesi Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri ile TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersleri sınavlarına göre taban puan açıklıyor. Robert için ilk dönem sınavları yüzde 30, ikinci dönem yüzde 70 etkili.

        AMERİKAN KOLEJLERİ: Üsküdar Amerikan Lisesi, Tarsus Amerikan Koleji ve İzmir Amerikan Koleji TEOG’un Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersleri sınav sonuçlarını toplayıp ikiye bölüyor. İki dönem sınavlarının katkısı da yüzde 50.

        FRANSIZ LİSELERİ: Saint Joseph Fransız Lisesi, Saint Benoit Fransız Lisesi, Notre Dame De Sion Fransız Lisesi, Sainte Pulcherie Fransız Lisesi, Saint Michel Fransız Lisesi ile İzmir Saint Joseph Fransız Lisesi de Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersleri sınavlarını dikkate alıyor. İki dönem sınavları da yüzde 50 etki yapıyor.

        ALMAN LİSESİ: Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri ile Yabancı Dil sınavlarına bakıyor. İki dönem sınavları da yüzde 50 etkili.

        ALMANCA OKUYANIN BAŞARISI YÜKSEK

        TEOG’da Yabancı Dil Sınavı Almanca, İngilizce, Fransızca ve İtalyanca olmak üzere 4 dilde yapılıyor. Dil sınavının en başarılı öğrencileri ise Almanca eğitim görenler. Geçen yıl 100 üzerinden yapılan puanlamaya göre Almanca’da öğrencilerin puan ortalaması 93.07 oldu. Fransızca’da başarı ortalaması puanı 78.79. İtalyanca’da 70.45 olurken en düşük İngilizce çıktı. Cinsiyete göre puan ortalamalarına bakıldığında İngilizce’de erkek öğrencilerin başarı ortalamasının 49.53 olarak yüzde 50 başarı sınırının altında olduğu dikkat çekiyor.

        HANGİ KONULAR VAR?

        TEOG ilk dönem sınavlarında öğrenciler Friendship, Teen Life ve Cooking konularından sorumlu olacaklar. Bu testte de öğrencilerin soruyu dikkatli okuyarak tam olarak ne istendiğini anlaması gerekiyor.

        ‘DİL’DE KELİME BİLGİSİ ÖNEMLİ

        Dil sınavlarında öğrencilerin kelime bilgileri önem taşıyor. Sorumlu olunan ünitede yer alan kelimeleri bilmeniz gerekiyor. Altı çizili kelimelere dikkat edilmeli, sorular sadece görsele bakarak cevaplandırılmamalı.

        DİKKATLİ OLAN VE İŞLEM HATASI YAPMAYAN KAZANACAK

        6 dersten yapılacak TEOG sınavlarının ilk dönemi için maraton başladı. Bugün 3 sınav var, yarın da öğrenciler 3 sınava girecek. Sınavda dikkatli olmak puan kazandıracak

        Sonuçları liselere geçişte kullanılacak olan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) sınavları bugün başlıyor. Öğrenciler saat 09.00’da ilk olarak Türkçe sınava girecek. 40 dakika sürecek sınavda 20 soru yanıtlayacaklar. 40 dakikalık sınavın ardından öğrenciler 30 dakika dinlenecek. İkinci sınav Matematik saat 10.10’da olacak. Ardından da. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sınavı ile ilk gün sınavları tamamlanacak.

        Yarın ise Fen Bilimleri, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile Yabancı Dil sınavları var. Öğrenciler sınavlara kendi okullarında girecek. Gözetmenleri ise başka okulların öğretmenleri olacak. Milli Eğitim Bakanlığı, TEOG sınavlarında özel okul öğretmenlerine görev vermiyor. Her dersin sınavına gözetmen olarak giren öğretmen ise o dersin değil, başka bir branşın öğretmeni.

        YARIN 24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ

        ‘ÖĞRETMENIM; KORKUYORUM, İŞ BULSAM GİDERİM, SAYGINLIĞIM YOK’

        Öğretmenlerle ilgili yapılan iki araştırma öğretmenlerin görevden alınma kaygısı yaşadıklarını mesleğin saygınlığının kalmadığına inandıklarını daha iyi gelir getiren iş bulduklarında da mesleği bırakacaklarını gösteriyor

        Yarın 24 Kasım Öğretmenler Günü. Ancak öğretmenler mutsuz. Ekonomik sıkıntısı var, tükenmişlik sendromu yaşıyor, iş güvencesi olmadığını söylüyor, görevden alınma korkusu ile baş etmeye çalışıyor. İki eğitim sendikasının yaptığı araştırmaya göre yarısı daha iyi gelir getiren bir iş bulursa mesleği bırakacak. Hemen tümü toplumda mesleğin saygınlığının yok olduğu görüşünde. En saygın dönemleri olarak “Atatürk” dönemini gösteriyorlar. Sözleşmeli öğretmenliğe “kölelik” diye, mülakata “objektif” değil diye karşı çıkıyorlar. Emekliliği gelen “geliri azalacak” diye emekli olmak istemiyor, 4 öğretmenden biri garsonluk, şoförlük, özel ders, pazarcılık gibi işlerle ek gelir yaratıyor. 100 öğretmenin 83’ünün bankalara borcu var. Araştırmayı yapan sendikalardan biri Türk Eğitim-Sen 25 bin 288 eğitimciyle görüştü. Bu araştırmanın sonuçları:

        BORÇ İÇİNDE YAŞIYOR

        Öğretmenlerin yüzde 83’ünün bankalara kredi kartı ve kredi borcu var, icra takibine girenlerin oranı yüzde 13.3. Öğretmenlerin yarıya yakını ekonomik sorunlar yüzünden aile hayatlarının olumsuz etkilendiğini söylüyor. Markete gittiklerinde “Önce fiyata bakıyorum” diyenlerin oranı ise 65.4. Öğretmenlerin ancak 4’te biri ayda bir kez kırmızı et yiyor ve yaklaşık yüzde 97’si de bir kilo kıyma aldıklarında bunu bölerek tüketiyor. Öğretmenlerin yüzde 46.2’si tatil için bütçe ayıramıyor.

        ÖĞRETMEN EK İŞ YAPIYOR

        Ek iş yaparak geçindiklerini söyleyen öğretmenlerin oranı ise yaklaşık yüzde 26. Bu ek işler arasında özel ders de var, pazarcılık, pazarlama, garsonluk, şoförlük de. Hak kazanmış olsa da öğretmen maaşı düşecek diye emeklilik düşünmüyor. Emekli olmayı düşünenlerin nedenleri arasında ilk sırada yüzde 65.8 ile “baskı” yer alıyor.

        ATATÜRK DÖNEMİ EN İTİBARLI DÖNEM

        Öğretmenlerin yüzde 92.2’si öğretmenlik mesleğinin toplumda saygınlığı olmadığını düşünüyor. En itibarlı dönemin ise “Atatürk dönemi” olduğunu söylüyorlar. Bunu söyleyenlerin oranı yüzde 63.

        SÖZLEŞMELİYE VE SÖZLÜ SINAVA KARŞI ÇIKIYOR

        Öğretmenlerin yüzde 95.2’si öğretmenlerin sözleşmeli olarak atanmasına “kölelik” diye karşı çıkarken mülakat yönteminin de “objektif ve adil” olmadığını söylüyor. Öğretmenlerin hemen tümü yüzde 98’i sözlü mülakat komisyonlarının şeffaf olmadığını belirtiyor. Performans sistemine de karşı çıkanların oranı yaklaşık yüzde 84.

        ROTASYONA KARŞI

        Rotasyona karşı çıkanların oranı da yüzde 60. Proje okullarda 8 yılını dolduran öğretmenlerin bu okullardan alınmasına da karşı çıkanların oranı yüzde 65.4.

        ‘İŞİM TEHDİT ALTINDA’

        Yine öğretmenlerin yüzde 91.6’sı hem kendilerinin hem de tüm memurların iş güvencesinin tehdit altında olduğunu düşünüyor. Mesleki sorunlarının psikolojik durumlarını olumsuz etkilediğini söyleyenlerin oranı ise yüzde 82.7. Bu etkilenmeyi de tükenmişlik, mutlu olamamak, kendini yetersiz hissederek yaşıyor.

        İÇ SAVAŞTAN KORKUYOR

        Ülkenin geleceğiyle ilgili en büyük endişelerini yüzde 62.7 oranıyla toplumsal çatışmaların artması, iç savaş çıkması olarak nitelendiriyor.

        İKİNCİ SENDİKA DA AYNI SONUCA ULAŞTI

        Eğitim İş Sendikası’nın da 707 öğretmenle yaptığı araştırma öğretmenlerin yüzde 80’inden fazlasının ekonomik sıkıntı yaşadığını gösteriyor. Her 100 öğretmenin 74’ü toplumda saygınlığının azaldığını, 52’si görevden alınma korkusu yaşadığını, 50’si de daha çok kazanacak iş bulursa mesleğini bırakacağını söylüyor.

        Diğer Yazılar