Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        YÖK, tıp, hukuk, mimarlık ve mühendislik fakültelerinin ardından bu yıl da eğitim fakülteleri için başarı sırası barajı getirdi ve YGS ile öğrenci alan bazı programları da LYS’ye geçirdi. Öğretmenlik okumak isteyen artık ilgili LYS puan türünde ilk 240 bin başarı sırasında olacak. Bu kararın gerek- çesi ise “kalite” diye açıklandı.

        REKLAM

        Peki bu baraj öğretmen niteliğini artıracak mı? Buna “Evet” diyebilmek için önce öğretmen kaynağınızın da sadece eğitim fakülteleri olması gerekiyor. Çünkü öğretmenler sadece eğitim fakülteleri mezunları arasından atanmıyor. Fen, edebiyat, ilahiyat, teknoloji ve tasarım, beden eğitimi ve spor yüksekokulları, güzel sanatlar, hukuk, iletişim, iletişim bilimleri, veteriner, ziraat, su ürünleri, ev ekonomisi gibi bölüm mezunları da pedagojik formasyon alarak öğretmenlik yapma ve atanma hakkına sahipler. Bunun için de ortalama 2 bin TL ödemeleri ve öğretmenlik uygulama dersleri de dahil 25 krediden oluşan pedagojik formasyon kurslarını bitirmeleri yeterli.

        Ardından da aday öğretmen olarak eğitim fakültesi mezunları ile birlikte atanmayı bekleyecekler.

        Bu durumda da eğitim fakültelerine baraj getirmek nasıl kalite sağlayacak?

        Bir yanda siz eğitim fakültelerine girişi zorlaştıracaksınız ama öğretmen kaynağı olarak yalnızca bu fakülteleri kabul etmeyeceksiniz. 25 kredi alıp, pedagojik formasyon belgesi alanı öğretmen olarak atayacaksınız.

        Bir öğretmen adayından ilk 240 bin barajı isterken, diğerinden 180 barajını aşmasını yeterli bulmak nasıl kalite getirir?

        Size “Bu ne perhiz!” diye sormazlar mı?

        Eğer eğitim fakültesine baraj getiriyorsanız, o zaman öğretmen kaynağınız da eğitim fakülteleri olmalı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ya öğretmen kaynaklarını yeniden tanımlamalı ya da MEB Temel Kanunu’ndaki “Öğretmenlik, devletin eğitim, öğretim ve bununla ilgili yönetim görevlerini üzerine alan özel bir ihtisas mesleğidir” diyen maddesini kaldırmalı.

        Diğer Yazılar