Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        2016 yılını geride bırakıyoruz. Bu yıl her sektörde önemli değişiklikler oldu ama eğitimde deyim yerindeyse taşlar tamamen yerinden oynadı. Bu yılın en çok tartışılan konusu, 2014 yılı sonunda yasası çıkmasına rağmen ancak bu yıl uygulamaya konulan ve gündemden hiç düşmeyen proje okullar oldu. Aralarında İstanbul (Erkek), Kadıköy Anadolu, Kabataş Erkek, Cağaloğlu, Atatürk, Hüseyin Avni Sözen gibi Türkiye’nin en köklü Anadolu ve fen liselerindeki yönetici ve öğretmen atamalarının tümü proje okul adı altında tüm yönetmeliklerin dışına çıkarıldı.

        Her ne kadar bakanlık “Kıyamet koparmaya değer mi?” dese de bir okulu “iyi yapan” o okula en yüksek puanlı öğrencilerin girmesinin yanı sıra eğitimcilerinin de seçilerek gelmesi olduğu için veli, öğretmen ve eğitimciler “kıyamet kopardı.” Okulların yönetmeliği yargıya taşındı, şimdi sonuç bekleniyor. Ama bu süre içerisinde o okulların 8 yılını dolduran öğretmenleri de başka okullara gönderildi.

        Rektörlük seçimlerinin kaldırılması ise akademinin gündemine düşerken, kapatılan üniversiteler, atılan öğretmenler ile akademisyenler, uzaklaştırmalar, sözleşmeli öğretmenlik bu yılın yine en fazla tartıştığımız konuları arasındaydı.

        Yılın son ayında açıklanan PISA sonuçları ise ülkenin eğitim durumunda geldiği yeri göstermesi açısından önemliydi. Her ülke PISA sonuçlarını bir veri olarak kabul eder ve “nasıl düzelteceğini” araştırırken, Türkiye’de bu sonuçları eleştirmek bile Milli Eğitim Bakanlığı’nın öfkesini çekmeye yetti.

        Özellikle üniversite sınavları başta olmak üzere 2017 yılında sınava girecekleri ilgilendiren önemli değişiklikler oldu. Baraj getirilen fakülteler, kaldırılan uygulamalar, iptal edilen sorulardan artık puan gelmemesi ve LYS’de açık uçlu sorular şimdiden önümüzdeki yıl tartışılacak konular arasında yerini aldı bile. Önümüzdeki günlerde bunları sık sık gündeme getireceğiz.

        Ancak daha yeni yıla girmeden içinizi sıkmak niyetinde değilim.

        2017 yılının ülkemiz için de dünya için de barış ve huzur dolu bir yıl olsun olmasını diliyorum.

        Diğer Yazılar