Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Her yıl olduğu gibi bu yıl da YGS’ye giren öğrencilerin bir kısmı sınavda gösterdikleri performanstan memnun değiller. Dün konuştuğumuz birçok öğrencinin morali bozuktu. İstedikleri puanları alamayacaklarından endişeliler. Özellikle de matematik sorularında uzun problem soruları yüzünden zaman kaybettiklerini ve puanlarının düşeceklerini anlattılar. Onlara söylediğimi sizler için de tekrarlamak istiyorum. Moralinizi yüksek tutun, açığınızı LYS’de kapatırsınız.

        YGS’nin önemsiz olduğunu söylediğim anlaşılmasın. Bu sınavda alacağınız puanlar yerleştirme puanlarınızın hesaplanmasında etkili olacak. YGS’nin ham puanda katkısı yüzde 40. Ancak LYS’nin yüzde 60. Eğer YGS’de düşük puan alacağınızı düşünüyorsanız, hemen bugünden itibaren moralinizi bozmadan LYS’lere çalışmaya başlayın.

        Geçen yılın verilerine bakarak, LYS’de iyi bir performans ile sıralamanızı nasıl yükseltebileceğinizi Habertürk için bu çalışmayı yapan Fen Bilimleri Eğitim Rehberi Cihan Yeşilyurt’un hazırladığı örnekle anlatalım ve moralinizi düzeltelim.

        Geçen yıl YGS-5 başarı sırası 95.109 olan aday eğer LYS’lere gerektiği şekilde hazırlandığında başarı sırasını da 60 binin üzerinde yükseltebiliyor. Bu adayın TM-3’te başarı sırası 30 bin 577’ye yükseliyor. Yine YGS-5’te 25 binlerdeki bir aday da LYS’de 3 bin 900’e kadar çıkabiliyor. Başarı sırası YGS-5’te 95 bin olan bir başka aday ise 19 binlere kadar yükselebiliyor. 248 bin başarı sırasındaki bir adayın ise TM-3 başarı sırası 68 bine kadar çıkabiliyor.

        Bu değişimlere gelin bir de MF puanları için bakalım:

        YGS-1 başarı sırası 15 binlerde olan aday LYS’lerde iyi performans gösterdiğinde MF-4 puanında başarı sırası 7 binlere kadar çıkabiliyor. Yine YGS-1’de 12 bin başarı sırasındaki bir aday MF-4’te 2 binlere kadar yükselebiliyor.

        Bu örneklerin tümü geçen yıl sınava giren adayların puanları ve başarı sıralarına göre hazırlandı. Bu yüzden de “YGS kötü geçti, seneye mi girsem?” diyenlere bu örneklerde gösteriyor ki; YGS’deki durumunuzu LYS ile telafi etme şansına sahipsiniz. Bu yüzden de artık biten YGS için “Daha başarılı olabilirdim” demeyi bırakın ve daha 3 ay süreniz olan LYS’lere hazırlanmaya başlayın. İsteğiniz başarı sırasına iyi bir çalışma ile LYS’de alaca- ğınız puanlarla ulaşabilirsiniz.

        OKUL PUANLARI SIRALAMAYI DEĞİŞTİRECEK

        Üniversite yerleştirme puanının hesaplanmasında öğrencinin lise notları yaklaşık yüzde 12.5 etkili oluyor. Tüm adayların yerleştirme puanları hesaplanırken Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) yüzde 12 katsayı ile çarpılacak. Okul notu da en fazla 60, en az 30 puan katkı yapacak. Notu bol olan okulun öğrencisi de binlerce sıra öne geçebilecek. Hormonlu notlar yüzünden her yıl öğrencilerin sıralamalarında adaletsizlikler yaşanıyor. Bu yıl Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) yönetmelik değişikliği ile hormonlu not veren okullara kapatmaya kadar varan ceza getirdi. Umarız ki; artık okullar bol keseden verdikleri notlarla nasıl bir adaletsizlik yarattıklarını anlar.

        SORULARI SADECE ADAYLAR GÖREBİLDİ

        ÖSYM, geçen yıl soruların yüzde 20’sini de kamuoyu ile paylaşmama kararı aldı. Geçen yıl ilk kez LYS’lerde bu karar uygulandı. Bu yıl da kural geçerli. YGS sorularını yalnızca adaylar görebilecek. Sorular gibi ÖSYM gazetecilerin sınav salonlarından fotoğraf almasını ve binalara girmesini de geçen yıldan bu yana yasakladı.

        Diğer Yazılar