Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        YARIN Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) 1.2 milyon ailenin heyecanla beklediği Yerleştirmeye Esas Puanı (YEP) ile yüzdelik dilimleri, ÖSYM’nin de 11 Temmuz’da LYS yerleştirme puanları ile başarı sıralarını açıklamasıyla birlikte bu kez veliler için bir maraton başlıyor. Öğrenciler “sınav maratonuna” katılırken, velilerinki ise “uzun soluklu bir yerleştirme maratonu” olacak.

        “Maraton” diye tanımlamamız da boşuna değil. Çünkü TEOG velileri için bu maraton yarın başlayacak ve 14 Eylül’e dek sürecek.

        Önce TEOG yerleştirmelerinin nasıl işleyeceğine bakalım. Son iki yıldır olduğu gibi bu yıl da ailelerin önce “özel mi devlet mi?” kararını vermeleri gerekiyor. Çünkü özel okula kayıt yaptıran velinin devlet liseleri için tercih hakkı olmayacak.

        Aralarında yabancı özel liselerin de yer aldığı özel okullarda ilk kayıt dönemi YEP’in açıklanmasıyla birlikte yarından itibaren başlayacak. Özel okullar taban puanlarını geçtiğimiz haftalarda açıklamıştı. Bu okullar üç kez önkayıt-kesin kayıt dönemi yapacak. Boş kontenjanları kalırsa da 2 günlük bir serbest kayıt dönemine girecek. Bu okullar için bir tercih listesi hazırlanmayacak. Puanı tutan veliler istedikleri kadar okula önkayıt yaptırabilecek. Bir öğrenci de aynı anda birkaç okulun kayıt listesinde yer alabilecek. Bu durumda veli seçim yaparak bunlardan birine kesin kaydını yaptıracak. Velilerden sık gelen soruların başında “İki okula da kayıt yaptırabilir miyim?” oluyor. Hayır yaptıramazsınız, kesin kayıt için tek okulu seçmek zorundasınız. Zaten kaydınız e-okul sistemine işleneceği için başka bir okula kayıt yaptırma şansınız da olmayacak. Tercihi özel okul olan bu TEOG velileri kayıtların son bulduğu 13 Temmuz’dan itibaren tatile çıkabilecek. Çünkü 14 Temmuz’da ‘devlet’te tercihler başlayacak. Ancak özel okula kayıt yaptıranlar tercih listesi hazırlayamayacak.

        Tercihi başta Anadolu, fen liseleri olmak üzere devlet liseleri olan veliler ise 14 Temmuz- 24 Temmuz tarihleri arasında tercih listesi hazırlayacak. 25 okulluk bu listeye merkezi yerleştirme ile öğrenci alan bazı özel okullar da konulabilecek.

        11 Ağustos’ta Milli Eğitim Bakanlığı tarafından YEP üstünlüğüne göre yapılacak yerleştirme sonuçları açıklanacak. 25 okulluk tercihine yerleşemeyenler yine otomatik olarak açık liseye gönderilecek. Bu öğrenciler ile yerleştikleri okullardan memnun olmayanlar ise 3 kez yapılacak nakil uygulamasına katılabilecek. İşte bu nakillere özel okul kaydından vazgeçenler de katılabilecek.

        Son 4’üncü nakil olarak da kabul edebileceğimiz nakiller ise il ve ilçelerde komisyonlar tarafından açıkta kalanlar için yapılacak. Devlet’te tercih maratonu da 14 Eylül’de son bulacak. Zaten 2017-2018 öğretim yılı da 18 Eylül’de başlayacak.

        Bir başka maraton ise üniversite adayı 2 milyonun üzerindeki genç ve ailesi için olacak. Onların yerleştirme puanları ve başarı sıraları 11 Temmuz’da açıklanacak. Tercihler ise 18-26 Temmuz tarihleri arasında yapılacak. Temmuzun son haftası da tercih sonuçları açıklanacak, ardından da boş kontenjanlar için ek yerleştirme gerçekleştirilecek. Yerleşenler kayıtlarını 14-18 Ağustos tarihleri arasında yapacak. Eylülde de yükseköğretim kurumlarında yeni öğretim yılı başlayacak.

        Her yıl olduğu gibi bu yıl da TEOG ile üniversite adayı öğrencilerin velileri yaz tatilini böyle bir maratonla geçirecek.

        Diğer Yazılar