Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ÜNİVERSİTE yerleştirme sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte istedikleri bölümlere yerleşen gençler artık üniversiteli oldu. Ancak yerleştirme sonuçları ile birlikte hayal kırıklığı yaşayan gençler de var. Bunların bir bölümü “Nasılsa yerleşemem” diye tercih listelerine yazdıkları programlara yerleşenler. Tüm uyarılara rağmen her yıl onbinlerce genç bu hatayı tekrarlıyor sonra da yerleştikleri bu bölümlere kayıt yaptırmıyor. Bu yıl da aynı süreç tekrarlanacak, istemedikleri bu programlara yerleşenler kayıt yaptırmayacak.

        Bu hata yüzünden hem bir yıl kaybedecekler hem de gelecek yıl üniversite sınavlarına girdiklerinde Ortaöğretim Başarı Puanları (OBP) yarıya düşmüş olacak.

        Bir başka hayal kırıklığı yaşayanlar ise “açıkta kalanlar” yani tercih listelerindeki bölümlerden birine yerleşemeyenler. Ancak onlar için üniversiteli olma şansı henüz bitmedi. Sırada onlara ikinci kez üniversiteli olma fırsatı sağlayacak ek yerleştirme var. Üstelik de bu yıl boş kontenjan rekoru kırılmış durumda. Geçen yıl ise merkezi yerleştirmenin ardından 60 bin boş kontenjan kalmış, ek yerleştirme döneminde boş kontenjanların sayısı 137 bine çıkmıştı.

        Bu yıl ise örgün eğitimdeki kontenjanların yüzde 45’i boş kaldı. 910 bin kontenjanın 50 bin 817’si lisans programlarında olmak üzere 214 bin 430’u boş. Yerleştikleri programlara kayıt yaptırmayanlar ile birlikte ek yerleştirme dönemine gidildiğinde boş kontenjan oranı da 300 binleri aşacak.

        Bu yüzden de tercihlerine yerleşemeyen ve açıkta kalan adaylar moralini bozmasın. Ek yerleştirmenin kendilerine ikinci kez üniversiteli olma şansı vereceğini unutmasın.

        Ek yerleştirmenin nasıl yapılacağına ve kimlerin başvuru hakkı olduğuna ilişkin adaylardan çok sayıda soru geliyor.

        Ek yerleştirmeye, tercih yapmayanlar ile tercih yaptıkları halde bir yükseköğretim programına yerleşemeyenler katılabilecek. Bir yükseköğretim programına yerleşen adayların ek yerleştirmeye katılma hakları yok. Bazı adaylar kayıt yaptırmadıkları takdirde ek yerleştirme için başvuruda bulunacaklarını düşünüyor. Ancak bu doğru değil. Kayıt yaptırmasanız da bir yükseköğretim programına yerleştiyseniz ek yerleştirmeye katılma hakkınız olmayacak. Sistemde bir yükseköğretim programına yerleştiğiniz görülecek.

        Ek yerleştirmenin de kendi kuralları olacak.

        Öncelikle merkezi yerleştirme ile bir yükseköğretim programına yerleşenler 18 Ağustos mesai bitimine kadar kayıtlarını yaptıracak. Kayıt işlemleri bittikten sonra yükseköğretim kurumları boş kontenjanlarını açıklayacak. Merkezi yerleştirmede boş kalan ve kayıt yaptırmama nedeni ile boşalan kontenjanlara ÖSYM yine merkezi olarak ek yerleştirme yapacak.

        Ek yerleştirmede “en küçük puanı oluşan” ve “en küçük puanı oluşmayan” bölümleri tercih ederken uymanız gereken kuralları bilmeniz gerekecek.

        Eğer bir program merkezi yerleştirmede dolmuş ama kayıt yaptırmayanlar nedeniyle boş kontenjanı oluşmuşsa bu programı her aday tercih edemeyecek. En küçük puanı oluşmuş bu programı aynı puana ya da daha yüksek puana sahip adaylar tercih listelerine alabilecek. Eğer ek yerleştirmenin bu tür kurallarını bilmezseniz açıkta kalırsınız.

        Ancak her yıl olduğu gibi yine ek yerleştirme döneminde hazırlayacağımız yazı dizisi ile sizlere yol gösterecek ve ek yerleştirmenin ipuçlarını anlatarak doğru tercih yapmanıza yardımcı olacağız.

        Diğer Yazılar