Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        2017-2018 öğretim yılının açılmasına sayılı günler kaldı. 18 milyon öğrenci ve yaklaşık 1 milyon öğretmen için yeni öğretim yılı 18 Eylül Pazartesi günü başlayacak. İki yıldır bayram tatiline denk geldiği için yapılamayan uyum eğitimi bu yıl yapılacak. Bu yüzden de okul öncesi, 1’ler ve 5’ler için yeni öğretim yılı 11 Eylül Pazartesi günü başlayacak.

        Yeni öğretim yılının en büyük değişikliği ise açıklandığı andan itibaren Evrim Teorisi’nin kaldırılması, Atatürkçülük ile ilgili bölümlerin azaltılması, cihat kavramının ders kitaplarına girmesi gibi değişikliklerle tartışmalara neden olan yeni müfredatın uygulanmaya başlanacak olması. Yeni müfredat bu yıl ilk olarak 1, 5 ve 9’uncu sınıflarda başlıyor, bir yıl sonra tüm sınıflarda uygulanacak.

        Ancak yeni öğretim yılı da öğretmen açığı ile başlıyor.

        Öğretmen açığına Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) çözümü ise ücretli öğretmen. Yani ders karşılığı ücret alacak öğretmenler. Hemen her ilde ilçe milli eğitim müdürlükleri internet sayfasından öğretmen açığını kapatmak için ücretli öğretmen aradıklarına ilişkin duyurular yayımlıyor. Örneğin İstanbul’un 39 ilçesinin 36’sının, İzmir’in 30 ilçesinin 16’sının, Kocaeli’nin 12 ilçesinin 12’sinin milli eğitim müdürlükleri sayfalarında öğretmen açığına karşı ücretli öğretmen yani ders karşılığı çalıştırılacak öğretmen alınacağı duyuruluyor.

        Peki öğretmen açığı nedir? Geçtiğimiz günlerde Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun yazılı soru önergesine verdiği yanıtta öğretmen açığını açıklamıştı. Buna göre resmi eğitim kurumlarında 912 bin 250 öğretmen bulunuyor, ihtiyaç duyulan net öğretmen sayısı da 81 bin 1.

        Eğitim sendikalarına göre ise öğretmen açığı 100 binin üzerinde. Geçtiğimiz 15 Temmuz darbe girişiminden bu yana ise Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile ihraç edilen öğretmen sayısını yine Bakan Yılmaz 33 bin olarak açıklamış ama “Buna karşılık 70 bin öğretmen atadık” demişti.

        Eğitimcilere göre ise atanan öğretmen bırakın açığı gidermeyi ancak emekli ve ihraçlarla boşalan kadroları doldurmaya yetiyor. Eğitimci Alaaddin Dinçer son 10 yılın rekoru sayılabilecek sayıda öğretmenin, emeklilik başvurusunda bulunduğunu söylüyor: “31 Temmuz 2016 ile 31 Temmuz 2017 tarihleri arasında 9 bin 760’ı 2016 yılının Temmuz ayında, 1623’ü 2017’nin Şubat ayında, 11 bin 643’ü bu yılın Temmuz ayında olmak üzere son bir yılda toplamda 23 bin 26 öğretmen emekli oldu. 33 binden fazla öğretmen de ya açığa alındı ya da meslekten atıldı. 2016 yılının şubat ayından bu yana yapılan 70 bin atama ancak bu açıkları karşılamaya yetti. Bu tabloya bakarak 70 bin atamanın öğretmen açığını karşıladığı söylenemez.”

        Eğitimciler yüzbinlerce atama bekleyen öğretmen varken, sayıları 70 bini bulduğunu söyledikleri ücretli öğretmenlik gibi geçici çözümler ile öğretmen açığının giderilmesini eleştiriyor.

        MEB verilerine göre ise işsiz öğretmen sayısı da 438 bini aşmış durumda. Bu sayıyı geçtiğimiz 9 Haziran’da Resmi Gazete’de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Öğretmen Strateji Belgesi’nde bakanlık açıklıyor. Üstelik aynı belgede 438 bin 138 işsiz öğretmen sayısının yanı sıra öğretmenlik için hazırlık yapan 653 bin 899 öğrencinin olduğu vurgulanıyor. Bu da daha şimdiden işsiz öğretmen sayısını 1 milyon 92 bin 37’ye çıkarırken, gelecek yıllarda işsiz öğretmen ordusunun çığ gibi büyüyeceğini gösteriyor.

        Diğer Yazılar