Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        MİLLİ Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, liseye geçişte getirilen yeni modeli geçtiğimiz ekim ayında açıklarken, TEOG’un kaldırılma gerekçeleri arasında “hormonlu notları” da saydı. Yerleştirme puanlarının hesaplanmasında sınavın yanı sıra okul notlarının da kullanıldığını, özel okulların da “cömert notlar” verdiğini söyleyerek, yeni sistemde yapılacak sınavda okul notlarının dikkate alınmayacağını ifade etti.

        İlk kez bakan düzeyinde hormonlu notların yerleştirme puanlarına nasıl “haksız etki” yaptığı dile getirilmiş oldu.

        Geçtiğimiz hafta ise Türkiye Özel Okullar Derneği’nin Antalya’da düzenlediği geleneksel sempozyumunda Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürü Bayram Çetin de hormonlu notlar konusuna değindi. Sadece özel okullarda değil, devlet liselerinde de “şişirilmiş notlar” olduğunu kaydetti.

        Bu yıl ilk kez uygulanacak liseye geçiş sisteminde artık okul notlarının yerleştirme puanının hesaplanmasında etkisi olmayacak. Üstelik sadece sınavla değil, adrese dayalı liselere yerleştirmelerde bile kriter olarak okul başarısı önemli değil.

        Liseye geçişte “şişirilmiş notların” etkisi yüzünden okul başarısı yerleştirme puanlarında kullanılmazken, üniversiteye geçişte eski yıllarda olduğu gibi okul notu etkili olacak. Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) yani bir öğrencinin lise yaşamı boyunca aldığı notlar yerleştirme puanına yaklaşık yüzde 12 oranında etki yapacak. Bunun anlamı da yerleştirme puanına en düşük 30, en yüksek 60 puan okul notlarından gelecek. Yani şişirilmiş notlara sahip bir okulun öğrencisi diğerlerine 60 puan bile fark atabilecek.

        1 puanının bile yerleştirmelerde ne kadar etkili olduğunu hatırlatmamıza gerek yok sanırım.

        Bir süredir bu yıl üniversite sınavlarına girecek öğrenciler de buna dikkat çekerek, OBP’nin etkisinin kaldırılmayacaksa bile düşürülmesi gerektiğini dile getiriyor. Öğrenciler, “Ortaokullarda şişirilmiş notlar olduğu kabul edildiği için liselere yerleştirmelerde okul notu kullanılmazken, üniversiteye yerleştirmede neden kullanılıyor? Liselerde hormonlu not yok mu? Eğitim sisteminin bir kademesinde hormonlu notu kabul edip diğerlerinde olmadığı mı düşünülüyor?” diyor.

        Eğitimciler ise bazı okullarda notların çok dikkatli verildiğini söyleyerek, “A okulunda adaletli bir not sistemi varken, B okulunda bol keseden not dağıtılabiliyor. Her okulun notu aynı olmuyor ama bu cömert notlar yüzünden adaletli okulların öğrencileri dezavantajlı hale geliyor” diyor.

        Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, OBP etkisinin azaltılmasının söz konusu olup olmayacağına ilişkin sorumuza, “Önce bir yerleştirme olsun, sonra adaletsizlik olursa bakarız” yanıtını vermişti.

        Oysa adaletsizlik yaşanmadan önce düzeltmek daha doğru olmaz mı?

        ***********

        1.7 MİLYON ÖĞRENCİ NEREDE?

        MEB Strateji Geliştirme Başkanlığı’nın 2018 Yılı Performans Programı’ndaki veriler, okullarda devamsızlık oranlarının ne kadar yüksek olduğunu gösteriyor. Eğitimci Alaaddin Dinçer’in rapor verilerinden yaptığı çalışmaya göre 2017 yılında ilkokulda 342 bin, ortaokullarda imam hatip ortaokulları da dahil 452 bin, mesleki ve teknik liselerde yine imam hatip liseleri dahil 900 bin öğrenci 20 gün ve üzeri devamsızlık yapmış durumda. Yani yaklaşık 1.7 milyon öğrenci okullarına gitmiyor. Peki bu çocuklar okula gitmiyorsa nereye gidiyor?

        Diğer Yazılar