Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        GEÇTİĞİMİZ hafta içinde Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nde değişiklik yaptı. Bu yönetmelik TEOG’dan sonra gelen yeni liseye geçiş sistemi için çıkarıldı, nakil ve geçişleri düzenliyor.

        Ailelerden yönetmelik değişikliği ile ilgili çok sayıda soru geliyor. Bu yüzden de yönetmelikteki önemli değişikliklere bakalım. Ancak bu değişikliklere geçmeden önce özellikle vurgulamak istediğim nokta; ‘Çocuklarınızı mutlaka liseye geçiş sınavına sokun’ olacak. Çünkü bu yıl istediği okula yerleşemeyen, sınavsız okula giren öğrenci bir yıl sonra sınavla öğrenci alan okula gidebilir.

        SINAVLA ÖĞRENCİ ALACAK OKULLAR: Fen, sosyal bilimler liseleri, proje uygulayan eğitim kurumları ile mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına merkezi sınav puanı üstünlüğüne göre öğrenci alınacak.

        EĞİTİM BÖLGESİ KAYIT ALANI OLDU: Eğitim bölgelerinin adı kayıt alanı olarak belirlendi. Bu kayıt alanları sınavsız öğrenci alan okullar için oluşturulacak. Ortaokul ve lise eşleşmesi olacak. Bu alandaki okullara tercihe göre yerleştirme yapılacak.

        ORTAOKUL BAŞARI PUANI (OBP): Sınavsız öğrenci alan okullara yerleştirmelerde ilk olarak tercih dikkate alınacak ama bu puan da nakillerde kullanılacak. OBP, 6, 7 ve 8. sınıf seviyesinde alınan yılsonu başarı puanlarının aritmetik ortalamasını anlatıyor.

        PANSİYONLU OKULDA KRİTER: Pansiyonlu okullara da sınavsız tercihe göre yerleştirme olacak. Ama il içinde uzaktan yakına ilkesi gözetilecek. Yani Beşiktaş’ta pansiyonu olan okula Avcılar ya da Büyükçekmece’deki çocuğun yerleşme olasılığı Kadıköy ve Üsküdar’dakine göre daha yüksek olacak. Sınavsız okullar için kayıt alanı dışında pansiyonlu okul seçeneği de verilecek.

        OKUL PUANI NE ZAMAN KULLANILACAK? İl ve ilçe millî eğitim müdürlüklerinde oluşturulan öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonları kurulacak. Kayıt alanı içindeki okullara yani sınavsız öğrenci alan okullara öğrenci tercihine göre yerleşecek. Ama diyelim yerleşemedi. O zaman aynı ilçe ve ilçedeki diğer boş kontenjanı bulunan okullara tercihe ve OBP üstünlüğüne bağlı olarak yerleştirecek. Yani ilk yerleştirmenin ardından okul notları devreye girecek.

        KOMŞU İLÇEYE GİDİLECEK: Komşu ilçe yani kayıt alanından da nakiller döneminde tercih yapılabilecek. Ancak kaç komşu alandan tercih olacağı kılavuz çıktıktan sonra netleşecek.

        LİSELER ARASI NAKİLLER: Aynı okul türlerindeki okullardan birbirlerine her sınıf kademesinde, farklı okul türlerindeki geçişlerde ise 10’uncu sınıf sonuna kadar geçiş ve nakil var.

        ELİNİZDE SINAV PUANINIZ OLSUN: Sınavsız öğrenci alan okullardan sınavla öğrenci alan okullara boş kontenjan varsa merkezi sınav puan üstünlüğüne göre 9 uncu sınıf sonuna kadar geçiş olacak. İşte bu madde yazının en başında neden “çocuklarınızı sınava sokun” dediğimizin gerekçesi. Geçişlerde taban puan şartı yok.

        YAŞI KÜÇÜK OLANA ÖNCELİK VAR: Nakil ve geçişlerde sınavla öğrenci alan okulların boş kontenjanlarına yerleştirmede puan eşitliği durumunda yaşı küçük olana öncelik verilecek.

        OKUL BAŞARISI KULLANILACAK: Sınavsız okullarda tercih önemli ama başvuru kontenjandan fazla olursa 9’uncu sınıflarda sırasıyla; OBP, 8., 7. ve 6’ncı sınıf yılsonu başarı puanı üstünlüğüne bakılacak. Eşitlik bozulmazsa yaşı küçük olana; 10., 11. ve 12’nci sınıflarda ise sırasıyla bir önceki sınıfın yılsonu başarı puanı üstünlüğüne bakılacak. Eşitlik bozulmaz ise yaşı küçük olana öncelik verilecek.

        YETENEK SINAVINDA DA OBP: Yetenek sınavıyla öğrenci alan okullara nakil ve geçiş başvuruları açık kontenjandan fazla olursa 9’uncu sınıflar için OBP etkili olacak. Eşitlik olursa yaşı küçük olan öncelik alacak.

        Diğer Yazılar