Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        MİLLİ Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın LGS tercihlerine ilişkin yaptığı açıklamalar velilerin aklındaki en temel soru olan “Çocuğum istemediğim okula gidecek mi?” sorusuna yanıt vermekten uzak kaldı.

        Yılmaz, LGS tercihlerinde öğrencilerin 15 okulu tercih listelerine alma hakları olacağını söylüyor. Bunu da “Liseye girişte 5 sınavla alan, 5 evine yakın, 5 de daha uzakta pansiyonlu okullardan olmak üzere her öğrenciye 15 okul seçme hakkı vereceğiz” sözleriyle açıklıyor.

        Bu açıklamaya göre LGS’ye giren ve girmeyen öğrencilerin tercih edebilecekleri okul sayısı farklılık gösterecek.

        LGS’ye giren öğrenci; sınavla öğrenci alacak 5, adrese göre 5 ve 5 pansiyonlu okul tercih edebileceğine göre tercih hakkı 15 olacak.

        LGS’ye girmeyen öğrenci ise; sınavla öğrenci alacak okullar için doğal olarak 5 okul tercihi yapamayacak. Bu öğrenciler 5 tane adrese göre yani sınavsız öğrenci alan, 5 tane de pansiyonlu okul olmak üzere 10 tane lise tercih edebilecek.

        Yani tüm öğrenciler 15 okulu tercih listelerine alamayacak.

        Üstelik ailelerin büyük çoğunluğu çocuğunu belli okullar dışında kendinden uzakta bir kente yatılı olarak göndermek istemeyeceği için de bu tercihler birçok öğrenci için sınava girenlerde 10, sınava girmeyenlerde 5’e düşecek.

        Ama asıl ailelerin merak ettiği adrese göre yerleştirmede “tercihte zorunluluk” olup olmayacağı sorusu. Bu sorunun yanıtı da yok.

        Bugüne kadar yapılan açıklamalara göre adrese dayalı tercihlerde veliler 3 okul türünden 5 okul tercih edecek. Peki sadece aynı türde örneğin Anadolu lisesinden 3 okul yazdıklarında tercihleri geçerli olacak mı?

        Tercih listelerine mutlaka 2 okul türü almak zorundalar mı? 5 tercih yerine 3 tercih yapamayacaklar mı?

        Bu sorular yöneltilmediği için Bakan Yılmaz’ın da yanıtını öğrenemedik.

        Eğer Bursa’da yapılan pilot uygulamada olduğu gibi LGS tercihlerinin geçerli olması için ailelerin “iki okul türünden tercih yapmaları zorunlu” tutulursa bu durumda Bursa’daki aileler gibi Anadolu Lisesi+Anadolu Meslek Lisesi ya da Anadolu Lisesi+Anadolu İmam Hatip Lisesi şeklinde tercih listesi oluşturacaklar.

        Bu durumda da “Kimse istemediği okula gitmeyecek” sözü gerçekliğini yitirecek. Çünkü aile zorunlu olduğu için ve tercihi geçerli olsun diye listesine istemediği bir okul türünü koyacak. Çocukları bu okullara yerleştiklerinde ise MEB onlara “Siz tercih etmiştiniz” diyecek.

        İşte bu durum ailelerin en büyük kaygısını ve sisteme eleştirilerinin temelini oluşturuyor.

        26 Haziran’da LGS yerleştirme kılavuzu çıktığında bakanlığın ailelerin kaygılarını ne derece ciddiye aldığını da görmüş olacağız.

        Diğer Yazılar