Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        VELİLERDEN gelen sorular tükenmiyor. Özellikle çocukları 6. ve 7. sınıfta okuyan aileler gelecek yıl için Anadolu, fen liseleri başta olmak üzere okullara nasıl bir yerleştirme sisteminin uygulanacağını öğrenmek istiyorlar.

        Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'dan önce bu yıl SBS'nin son kez yapılacağını ve çok talep gören okulların da kendi sınavlarını yapabileceğine ilişkin açıklamaları dinlediler. Ardından da henüz birkaç yıl daha okulların kendi sınavlarını gerçekleştiremeyeceğini işittiler.

        Bu açıklamalar sorularını yanıtlamaktan çok soruların daha da artmasına yol açtı. Oysa Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) "sınavsız" diye nitelendirdiği yalnızca liseye değil yükseköğretime geçişi de kapsayan sistemle ilgili kararını çoktan verdi. Hatta tarihi de "2014 yılı sonuna kadar" diye belirledi. Tüm bu kararları MEB, 2009'da yayımladığı "2010-2014 Strateji Planı"na koydu ve bunlar "birer strateji" olarak belirlendi. Ortaöğretim ve üniversitelere geçişte okul başarısının ve öğrenci yeteneğinin dikkate alınacağı da o raporda yazıyor.

        Plana göre işte yapılacaklar:

        MESLEKİ YÖNLENDİRME:

        İlköğretim dördüncü sınıftan itibaren öğrencilere mesleki yönlendirme hizmetleri sunulacak ve öğrenciler ilgi ve yetenekleri doğrultusunda ortaöğretimde bir alana/bölüme yerleştirilecek.

        YATAY-DİKEY GEÇİŞ:

        Okul türlerinin azaltılmasına devam edilecek. Ortaöğretimde 2014 yılının sonuna dek yatay ve dikey geçişlere imkân veren esnek bir yapıya geçilecek.

        ORTAÖĞRETİM VE ÜNİVERSİTEYE GEÇİŞ:

        Ortaöğretim ve üniversiteye giriş sistemi öğrencileri programlar hakkında yeterli düzeyde bilgilendiren, etkin bir rehberlik ve yönlendirme sistemiyle ilgi ve yeteneklerini eğitim süresi boyunca çok yönlü bir süreçle değerlendiren, okul başarısına dayalı ve eğitim programlarıyla uyumlu ve okul dışı öğrenmeye (dershaneye ve özel derse) ihtiyaç duymayacak bir yapıya kavuşturulacak.

        DERSHANELER ÖZEL OKUL OLACAK:

        Dershanelerden özel okula dönüşebilecekler belirlenip 2014 yılı sonuna kadar yüzde 70'i özel okul olacak. Arsa tahsisi, vergi muafiyeti gibi teşvikleri içeren yeni mevzuat geliştirilecek. Mevcut mevzuat dershanelerin okula dönüştürülmesine imkân sağlayacak biçimde geliştirilecek.

        UZLAŞMACI YÖNTEM OLUŞTURULACAK:

        Bağımsız binaya sahip olmayan dershanelerin ve personelinin okula dönüşümünde uzlaşmacı yöntemler oluşturulacak.

        ÜNİVERSİTELER BÖLÜNECEK:

        Yeni ihtisas üniversiteleri kurmak yerine belli alanlarda ağırlıklı mevcut üniversiteler bölünerek ihtisas üniversiteleri yapılacak. Üniversiteler farklılaşacak. Araştırma altyapısı yeterli olanlar araştırmaya ve lisansüstü eğitime ağırlık verecek, diğerleri daha çok ön lisans ve lisans eğitimine yoğunlaşacak.

        YÖK: Standart belirleme, koordinasyon, uzun dönemli planlamadan ve denetimden sorumlu olacak şekilde yapılandırılacak, Yükseköğretim Koordinasyon Kurulu olacak. Akademik konularda en üst akademik organ "Üniversitelerarası Kurul" olacak.

        Bugün tartıştığımız bu başlıklar 2010-2014 Strateji Plan'nın yaşama geçmesinden başka bir şey değil.

        Diğer Yazılar