Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        YÜKSEKÖĞRETİME Geçiş Sınavı (YGS) ve sınavsız geçiş için adayların Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi'ne (ÖSYS) yapacakları başvurular 15 Ocak'ta son buluyor. Bu başvuruları eksiksiz tamamlamazsanız hem sınavsız geçiş hem de sınavlara girme hakkınızı yitirirsiniz. Bu nedenle sürenin dolmasına son 3 gün kala başvurunuzu nasıl tamamlayabileceğinizi hatırlatmak isterim.

        Önce ilk yapmanız gereken ÖSYM'nin internet sitesinde yer alan Aday Başvuru Formu'nu doldurmak. Bu formu istenen şekilde doldurup, bankaya ücretinizi yatırdıysanız başvuru için de hazırsınız demektir.

        Adayların öğrenci ya da mezun olup olmalarına, daha önceki başvuru biçimlerine, bilgilerinde bir değişiklik olup olmadığına göre başvuru işlemlerinde izleyecekleri yollar da farklılaşıyor. Adaylar durumlarına göre ya başvuru merkezlerinden ya da internetten işlemlerini yapacaklar.

        Hem mezunların hem de son sınıf öğrencilerinin gidebileceği başvuru merkezleri ortaöğretim kurumu yani lise müdürlükleri ile ÖSYM Sınav Merkezi Koordinatörlükleri olacak. Aynı adreste birden çok ortaöğretim okulunun bulunduğu durumlarda, bu okulların hepsine hizmet veren bir başvuru merkezi bulunacak. ÖSYS Başvuru Merkezleri'nin adreslerini ÖSYM'nin internet sitesinden bulabilirsiniz.

        Eğer mezun adaysanız ve son 2 yıl içinde sınavlara girmek ya da sınavsız geçiş hakkından yararlanmak için başvurmadıysanız, son 2 yılın başvurularından en az birini bu merkezler aracılığıyla yapmadıysanız ve öğrenim bilgilerinizde değişiklik olduysa başvuru merkezine gitmeniz gerekiyor. Bunun için de önceden randevu almalısınız. Giderken yanınızda doldurulmuş 2014-ÖSYS Aday Başvuru Formu ile başvuru ücretini bankaya yatırdığınızı gösterir belgeniz olmalı. Yanınızda üzerinde soğuk damga, güncel bir fotoğraf ve TC kimlik numarası bulunan nüfus cüzdanı veya geçerlilik süresi son bulmamış pasaport bulundurmayı da unutmayın.

        Ancak mezun iseniz ve son 2 yıldaki başvurulardan bir tanesini başvuru merkezlerinden yaptıysanız ve öğrenim bilgilerinizde herhangi bir değişiklik yoksa interneti kullanabilirsiniz. Ancak unutmayın başvuruda tüm işlemlerden sorumlu kişi siz olacaksınız. Eğer internet kullanımında deneyimli değilseniz, hata yapabileceğinizi düşünüyorsanız ve sizden doldurmanız istenen Aday Başvuru Formu'nda aklınıza takılan noktalar varsa o zaman siz bir başvuru merkezine gitmelisiniz. Yapacağınız hata işleminizin geçersiz olmasına yol açabilir. Bu nedenle internet başvurunuzda kuşkuya düşerseniz, bu işlemi tamamlamayın.

        İnternetten başvuru yapmak için de önce bankaya ücretinizi yatırmanız gerek. Ardından ÖSYM'nin internet sayfasında "2014-ÖSYS Bireysel Başvuru" başlıklı alana girip buradaki açıklamalar doğrultusunda işlemleri tamamlayacaksınız. Başvurunun tamamlanması için "Başvurunuz sistem tarafından başarıyla tamamlanmıştır" açıklamasının mutlaka görülmesi ve başvuru bilgilerinin bu ifadeyi de belirtir bir dökümünün yazıcıdan alınması gerekir. Aksi halde işleminiz geçersiz sayılır ve sınavlara giremezsiniz.

        Bir de başvudan sonra verilecek şifrenizi saklamalısınız. Çünkü bundan sonraki tüm işlemlerde bu şifreyi kullanacaksınız.

        Diğer Yazılar