Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İDARE mahkemesinin geçen yıl yapılan Seviye Belirleme Sınavı (SBS) sonuçlarına göre yerleştirme işlemleri için yürütmeyi durdurma kararı vermesi 1 milyon 112 bin 604 öğrenciye "yerleştirme kaosu" yaşatacak. Geçen yıl Fransızca ve Almanca sorularını yanıtlayan 718 öğrencinin kâğıtlarının İngilizce cevap anahtarıyla okunduğunu veliler fark etti ve Milli Eğitim Bakanlığı'nı (MEB) uyardı. MEB ise tüm öğrencilerin değil, sadece 718 öğrencinin puanını hesapladı. Oysa puan hesaplamasının tüm öğrencileri kapsaması gerektiğini söylememize rağmen MEB "Mağduriyet olmaz" savunmasını yapmıştı. Ankara 18. İdare Mahkemesi'nin kararı bunun aksini gösterdi.

        Bu durumda ne olacak?

        1.1 milyon öğrencinin puanı yeniden hesaplanacak. Bu sonuç tüm öğrencileri etkiyecek. Tüm öğrencilerin başarı sıralarını da puanlarını da değiştirecek.

        Yeniden hesaplama; bazı öğrencilere şu anda okudukları okulların bir üstündeki okullara girme hakkı kazandıracak. İstanbul Erkek'te okuyan Galatasaray'a girebilecek. Tersi de olabilecek. Şu anda bir okulda okuyanların da o okula girmeye başarı sırası ve puanlarının yetmediği de görülebilecek.

        İşte böylesine bir karmaşa ve kaos gündeme gelecek.

        Tüm velilerin ve öğrencilerin merak ettiği soru şu:

        "Biz nasıl etkileneceğiz? Kazandığımız okulda hakkımızı kaybedecek miyiz?"

        Öncelikle dün de görüştüğüm hukukçular şu anda bir okulda okuyan öğrencilerin puanları değişse bile yerleştikleri okuldaki haklarını yitirmeyeceklerini söylüyor. Bir idare mahkemesi başkanı, "Kazanılmış hakka kimse dokunamaz, bu çocukları o okullardan çıkaramazlar" diyor. Galatasaray Lisesi öğrencileri adına daha önce ÖSYM'ye dava açan Avukat Aziz Demir şöyle konuşuyor:

        "Bir okula yerleşen ve yarım dönemdir okuyan bir öğrenciye kimse 'Puanın değişti, bu okula artık giremezsin' diyemez. Kazanılmış hakkını kimse elinden alamaz. Ancak yeni hesaplama sonucunda Galatasaray'a, İstanbul Erkek ya da Kabataş Erkek'e yeni bir öğrenci daha girmeye hak kazanabilir. İşte bu öğrencilere de kimse 'Gelemezsin' diyemez. İsterlerse bu öğrenciler tercihlerindeki bir üst okullara yerleşebilirler."

        Hukukçuların görüşü böyle.

        Mahkeme kararı olduğu için MEB bu karara uymak, tüm öğrencilerin puanlarını yeniden hesaplamak ve yeni bir yerleştirme yapmak zorunda.

        Bu hesaplama sonucunda testlerin standart puanları değişeceği için öğrencilerin başarı sıraları da puanları da değişecek. Örneğin Galatasaray Lisesi'ne girmiş öğrencinin de İstanbul (Erkek) Lisesi'ne yerleşebileceği görülebilecek.

        Kimse de bu öğrenciye "Git, burada okuyamazsın" diyemeyeceği gibi örneğin İstanbul (Erkek) Lisesi'nden yeni puanlamayla Galatasaray'a girmeye hak kazanana "Kaydını yapamazsın" diyemeyecek. Hak kazanan tüm öğrenciler için okullarda "ek kontenjanlar" açılacak.

        Başarı sırası tüm öğrencilerin değişecek. Bu durum 1.1 milyon öğrenciyi de etkileyecek.

        Üstelik de bu hata bakanlık için bir ilk değil. SBS'nin yabancı dil testinde MEB, biri geçen yıl yaptığı bu hata olmak üzere tam üç kez hata yaptı. 2010'da yine veliler ilk hatayı buldu. Ortak cevap anahtarı değiştirilip kimseye haber verilmediği için öğrenciler Almanca, İngilizce ve Fransızca testlerinden kendilerine kolay gelen soruları yanıtlamıştı. 2011'de ise bu kez İtalyanca sorularının test kitapçığına konulması unutulmuştu. Yürütmesi durdurulan geçen yılki hatada da İngilizce cevap anahtarıyla Almanca ve Fransızca sorular okunmuştu.

        Diğer Yazılar