Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        MİLLİ Eğitim Bakanlığı (MEB), hatasız sınav ve yerleştirme yapamaz hale geldi. 3 yıldır yabancı dil testinde cevap kâğıtlarını hatalı okuyan ve 2013 SBS puanlarıyla yapılan yerleştirme için de idare mahkemesinin "yürütmeyi durdurma" kararı verdiği MEB'in hataları kronik hale geldi. Bu kez hata liselere yerleştirme için getirilen yeni sistemde din sorularından muaf öğrencileri kapsadı.

        Yeni getirilen sistemde Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Yabancı Dil ile TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük olmak üzere 6 dersten toplam 12 sınavın sonuçları liselere yerleştirmede yüzde 70 oranında etkili olacak. Ancak din dersinden muaf öğrenciler 5 dersten toplam 10 sınava girecek ve puanları bu 10 sınav üzerinden hesaplanacak. Bu sınav sonuçları aynı zamanda öğrencilerin Yılsonu Başarı Puanları'nın yani okul notlarının oluşmasında da kullanılacak. Yerleştirme puanlarının hesaplanmasında sınavlar yüzde 70, okul notları yüzde 30 etkili olacak.

        Defalarca bu hesaplama sisteminde sorun çıkacağını, hata yapılacağını ve yapılacak yerleştirmelerin dava açılması halinde iptal edileceğini yazıyoruz. İşte ilk hata dün çıktı. Bir okul yöneticisinin dediği gibi "puan hesaplaması için altyapıyı kurabilecek ve puan hesaplamasını doğru yapabilecek" uzmanlığa sahip olmayan bürokratlar, din dersinden muaf öğrencileri e-okul sisteminde merkezi yapılan din sınavına "girmedi" gösterip sıfır vererek not ortalamalarını hesapladı. Okulda kendi dininden yapılan 2 sınavda 100'er, performanstan da 100 alan öğrencinin toplam notu ilk sınav 0 olarak değerlendirilip 3'e bölündü. Not ortalaması 66.66, puan kaybı da 33.34 oldu.

        Bir azınlık okulu yöneticisi, "Öğrencilerimizin 2 sınavını da biz kendi dinlerinden yaptık. Ama notlarını, sistemde merkezi sınavlara 'Girmedi' diye işaretlendiği için giremiyoruz. Ama çocuklar 0 almış kabul ediliyorlar" diyor.

        "Bu kaçıncı hata?" dedirten yanlışlığı ancak uyarıldıklarında anlayabilen bürokratlara "Pes" dememek mümkün değil. Aynı bürokratlar, yerleştirmesi iptal edilen SBS'de de hatalı puan hesaplaması yapmıştı. Artık Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, defalarca kendisini yanlış bilgilendiren bu bürokratları dinlememeli, hem hesaplama hem de yerleştirme sistemlerinde uzman ekiple çalışmalı.

        Aksi halde daha çok skandal, iptal edilen çok sınav görürüz.

        Diğer Yazılar