Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        BUGÜN başlayan ikinci yarıyıl ilköğretim ve lise son sınıflar için adeta sınav maratonuna dönüşecek. İlk olarak sınavlarla 12. sınıf yani lise son sınıf öğrencileri karşılaşacak. Üniversiteli olmak için gençler 23 Mart'ta Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na (YGS) girecekler. YGS'de barajı aşabilen gençler ise yükseköğretim kurumlarının lisans programlarını tercih etmelerini sağlayacak olan Lisans Yerleştirme Sınavları'na katılacaklar. 21-30 Nisan tarihleri arasında başvuruları alınacak olan LYS'ler 14-15 Haziran ve 21-22 Haziran tarihlerinde beş oturumda gerçekleştirilecek.

        İlköğretim 8. sınıf öğrencileri ise liselere geçişte getirilen 12 sınavlı yeni sistemin kalan 6 sınavına 28-29 Nisan tarihleri arasında girecek. İlk oturumları geçtiğimiz kasım ayında yapılan bu sınavlar Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile Yabancı Dil derslerinden yapılacak. Sınavlara katılamayanlar için 10-11 Mayıs'ta mazeret sınavları var.

        Sınav deyince akla hemen "hormonlu notlar" geliyor. Yani merkezi sınavlardaki notlarla örtüşmeyen, bazı okullarda bol keseden dağıtılan "şişirilmiş notlardan" söz ediyoruz. İşte Milli Eğitim Bakanlığı geçen kasım ayında 8. sınıfların ilk kez girdiği 6 dersten yaptığı sınavlardaki notlarla, aynı derslerin okullarda öğretmenler tarafından yapılan sınavlarında alınan notları karşılaştırmaya hazırlanıyor. Merkezi sınavda düşük not almasına karşın, okuldaki sınavlarında yüksek not verilen öğrencileri belirledikten sonra okul yönetimlerine notlar arasındaki makası soracak.

        İyi de yapacak. Ancak merak etmemek de elde değil. Yıllardır bakanlık bu "karşılaştırmayı yapacağını" açıklar açıklamasına da sonuç alınamaz. Örneğin geçen yıl yapılan son SBS için de öğrenci velilerinin şikayetiyle bazı okullarda hormonlu not soruşturması başlatılmıştı. Sonuçtan haberi olan var mı?

        Diğer Yazılar