Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        TÜRKİYE'de eğitim alanında raporlar hazırlamaya başlayan sivil toplum örgütlerinden biri de Türkiye Eğitim Derneği (TED) Üniversitesi'nin düşünce kuruluşu olan TEDMEM. Kurumun başındaki isim ise eğitimcilerin yakından tanıdığı eski Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ziya Selçuk. TEDMEM bugüne kadar Türkiye'de eğitim alanında yapılmış en kapsamlı Eğitim Atlası'nı yaptı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), YÖK ve ÖSYM'nin yanı sıra Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA), Uluslararası Matematik ve Fen Eğilimleri Araştırması (TIMSS) ve OECD'nin Bir Bakışta Eğitim (Education at a Glance) verileri kullanılarak hazırlanan bu Eğitim Atlası'yla ilgili tüm veriler toplu olarak ihtiyaç duyanlara sunuldu.

        Öğrencilerin öğretimlerini neden aksattığına ilişkin veriler bu atlastaki istatistiklerden en çarpıcı olanlarından birisi. TIMSS 2011 verileri değerlendirilerek yapılan çalışmaya göre Türkiye'deki 4. sınıf öğrencilerinin yüzde 74'ünün öğretimlerini aksatan en önemli neden "yetersiz beslenme". Yaklaşık 1 milyon 200 bin öğrencinin yüzde 74'ü ya ailelerinin ilgisizliği ya da fakirliği yüzünden sınıfa "aç" geliyor.

        Bu veriler öğretmenlerin beyanlarından yola çıkılarak oluşuyor. TIMSS'te öğretmenlere "Öğrencilerinizin ne kadarı sınıfa aç geliyor ve bu öğretimi aksatıyor mu?" diye soruluyor. Öğretmenlerin verdiği bilgilere göre de "temel beslenme eksikliğinin yaşandığı" öğrenci oranı Türkiye'de yüzde 74'ü buluyor. Bu gerekçenin uluslararası ortalaması yüzde 29, Rusya'da ise yüzde 17.

        Bu rakamlar Türk çocuklarının çözülmesi gereken temel beslenme sorunları yaşadıklarını gösteriyor. Milli Eğitim Bakanlığı başta olmak üzere sivil toplum örgütlerinin girişimleriyle okullarda velilere yönelik "beslenmenin önemini" anlatan seminerlerin düzenlenmesi ve fakirlikten dolayı çocuklarına "kahvaltı" veremeyen ailelere de destek olunması gerekiyor. Üstelik bu sorunu yalnızca 4. sınıf öğrencileri yaşamıyor, "temel beslenme yetersizliği" nedeniyle öğretimlerinde sorun yaşayan 8. sınıf öğrencilerinin oranı da yüzde 62.

        Öğretimin aksamasına neden olan bir başka sorun ise "yetersiz uyku". Bu gerekçeye sahip öğrenci oranı 4. sınıflarda yüzde 62, 8. sınıflarda ise yüzde 65.

        8. sınıfta okuyan öğrencilerin büyük bölümü lise geçiş sınavlarının stresi yüzünden ve "çok ders çalıştıkları" için uykularından fedakârlık ettiklerini birçok röportajda dile getiriyor.

        Ancak 10 yaşındaki 4. sınıf öğrencisinin de "neden uykusuzluk" çektiğinin araştırılması gerekiyor.

        Diğer Yazılar