Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        LİSELERE geçişte bu yıl ilk kez uygulanacak olan sistemle ilgili tartışmalar sürüyor. Velilerin kafası karışmış durumda.Onlarca soru geliyor. En büyük kaygıları çocuklarının öğrenim görmesini istemedikleri okula otomatik olarak yerleştirilmesi riski.

        Çünkü iki liste halinde yapılacak tercihlerde A listesinde yer alan 15 okuldan birine yerleşemeyen çocuk, B listesindeki okul türlerinden birinden evine en yakın olana otomatik kaydedilecek. Veliler, “Anadolu, fen ve sosyal bilimler liseleri dolacağına göre evimizin en yakınında kalan meslek ve imam hatip liselerine mi yerleşecekler?” diyor. Endişelerinde haksız olduklarını söylemek zor. A listesindeki okullardan birine yerleşemeyen öğrenci evinin yakınında bu okullar varsa bunlara yerleşecek.

        Kaygılarını aktaran bir veli, “Çocuğumun puanı düşük geldi. Anadolu lisesine girebilecek gibi görünmüyor. Evimin çevresinde 2 meslek bir tane de imam hatip lisesi var. Ama bu okullara gitmesini istemiyorum. Ne yapmam gerekiyor?” diye soruyor.

        Bu iki lise türüne çocuklarını göndermek istemeyen ve üniversiteye hazırlayacak derslerin yer aldığı akademik bir eğitim almasını isteyen velilere seçenek olarak “açık lise” ve “özel okul” kalıyor.

        Aileler 14 yaşındaki çocuğunun örgün eğitimin dışına çıkmasını istemiyor. Her gün okula gitmesini tercih ediyorlar.

        Bu durumda da aileler için tek seçenek özel okul kalıyor.

        Dün 30 yıldır öğretim yapan özel okullardan birinin kurucusu bu kaygıları taşıyan aileler için dershanelerden özel okullara dönüşecek liselerin “alternatif” haline geleceğini söylüyor.

        Böyle düşünmesinin de iki nedeni var:

        Bunlardan biri dönüşecek dershanelerin kuracağı okullarda bahçe ve bağımsız bina şartı aranmayacak. Anaokulu olarak eğitim verseler bile bu okullar “bahçesiz” olabilecek ve bir apartman binasında olabilecek.

        Bir başka neden ise bu okullara ikili eğitim yapmaları için izin verilecek olması. Bu da özel okul tarihinde bir ilk oluşturacak. Tıpkı devlet okulları gibi bu okullarda da sabahçı-öğlenci olmak üzere eğitim verilecek.

        İşte yılların eğitimcisi bu iki gerekçeyi söyleyerek, “Öğrenci başına teşvik de alacakları için bu okullar öğrenim ücretlerini yüksek tutmayacak. Bu durumda da çocukları mesleki eğitim veren liselere yerleşen aileler bu okulları tercih edecekler” diyor.

        Diğer Yazılar