Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        LİSELERE geçişte getirilen Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi’nde (TEOG) uygulanacak yerleştirme sistemi bu yaz çok baş ağrıtacak. Çünkü bu yıl okulların tümünün başına Anadolu ibaresi eklendiği için hepsi merkezi yerleştirmeyle öğrenci alacak. Aileler iki tercih listesi hazırlayacak. A listesinde 15 okul adı olacak, B listesinde ise okul adı değil Anadolu, Fen, Sosyal, Mesleki ve Teknik Eğitim, Çok Programlı Lise ve İmam Hatip olmak üzere 6 tane okul türü işaretlenecek. A listesindeki okullara giremeyenler B listesindeki okul türlerinden evine en yakın birine otomatik yerleştirilecek. Yani tercih etmeseniz bile çocuğunuz meslek ya da imam hatip lisesine gidecek.

        Velilerin isyanı bu noktada başlıyor, çocuklarının meslek ya da imam hatip liselerine zorunlu yerleştirilecek olmalarına karşı çıkıyorlar. Haksızlar mı elbette değiller. Çoğu, “Evimin yakınında iki tane imam hatip ile bir meslek lisesi var. İkisini de istemiyorum. Beni zorlama hakkı var mı?” diyor.

        Geçtiğimiz günlerde 81 ilin milli eğitim müdürü bakanlık yetkililerine ailelere okul türü konusunda zorlama yapılmaması gerektiğini, alternatif bulunmasının şart olduğunu anlattı. Geçen yıl da genel liselerin kapanmasıyla yaşanan benzer sorunun içinde genel lise programı olan Çok Programlı Liseler (ÇOP) ile çözüldüğünü, bu yıl da benzer çözüm bulunması gerektiğini söyledi. İşte müdürlerin çözüm önerileri:

        Veli B listesinde imam hatip ve meslek lisesi türlerini işaretlemediyse çocuğu bu okullara yerleştirilmesin.

        B listesinde “evine en yakın okul” seçeneğinden vazgeçilsin, il ve ilçe sınırlaması kaldırılsın.

        Başka bir ilçede boş kontenjanı olan Anadolu lisesine kayıt hakkı verilsin.

        ÇOP’ların sayısı artırılsın ve Anadolu, fen ya da sosyal bilimler liselerine yerleşemeyenler bu okullara yönlendirilsin.

        Anadolu, fen ve sosyal bilimler liselerinde ikili eğitim yaygınlaşsın.

        Geçen yıl olduğu gibi sıkıntının en büyüğü 2.5 milyon öğrenci nüfusuna sahip İstanbul’da yaşanacak. Yüzde 30’undan fazlasında ikili eğitim yapılan İstanbul’daki liselerin gerekirse tümü ikili eğitime geçsin. Bakalım Milli Eğitim Bakanlığı il yöneticilerinin önerilerini dikkate alıp çocuğunu istemediği okula göndermeye “zorlanacak” velilere çözüm üretebilecek mi?

        Diğer Yazılar