Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        LİSELERE geçişte hazırlanacak tercih listesinde kullanılacak TEOG yerleştirme puanları mahkeme kararıyla açıklandı. Geçtiğimiz kasım ayında yapılan ilk sınavlarda 3 dersten 4 soru yargı tarafından iptal edildi ama daha öncekilerle birlikte iptal soru sayısı 9 oldu. Yerleştirme puanları incelendiğinde bu soruları yanlış yapan öğrencilerin puanlarının yükseldiği görülüyor.

        Merkezi sınav ve yerleştirmeyle öğrenci alan, aralarında fen ve Anadolu liselerinin de yer aldığı okullar için yerleştirme süreci 31 Temmuz- 8 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Aileler bu süreyi çocuklarının puanlarına uygun okulların hangileri olduğunu araştırmakla geçirecek.

        Ancak aileler bu yıl sağlıklı bir tercih yapabilmek için zorlanacaklar. Çünkü ellerinde yeterli veri yok. Milli Eğitim Bakanlığı bu yıl öğrencilerin yerleştirme puanlarını açıklarken yalnızca öğrencinin yüzdelik dilimini paylaştı. Ama öğrencilerin hem Türkiye hem de il başarı sıraları yok.

        Okulların kontenjanlarınının açıklandığı e-okulda da geçmiş yıllardan farklı olarak sadece yüzdelik dilimleri verildi. Geçen yıl okullara en son giren öğrencinin puanı yani taban puanı ve bu öğrencinin başarı sırası da açıklanan tablolarda yer almıyor.

        Oysa tıpkı üniversite tercihlerinde olduğu gibi en sağlıklı tercih listesi ne puan ne de yüzdelik dilimle oluşturuluyor. Doğru bir tercih listesinin hazırlanması için öğrencilerin hem Türkiye hem de il başarı sıralarının bilinmesi gerekir. Bunlar bilinmediği zaman sağlıklı bir tercih listesi oluşturmak zor olur.

        Neden mi?

        Başarı sırası sadece bir öğrencinin “sırasını” gösterir. Oysa yüzdelik dilimde “binlerce öğrenci” olabilir. O yüzdelik dilimde 100 mü, bin mi, 10 bin mi öğrenci olduğunu bilemediğiniz için yüzdelik dilime göre yaptığınız tercih listesinde açıkta kalabilirsiniz. Üstelik bu yıl taban puan uygulaması kalktığı için tüm öğrencilerin puanları da hesaplandı. Geçen yılın yüzdelik dilimiyle bu yılın diliminin aynı başarıyı ifade edeceğini söylemek de zor olacak.

        Oysa bakanlık öğrencinin puan ve yüzdelik dilimi yanında başarı sırasını da açıklamış olsaydı “hatalı tercih” endişesi de ortadan kalkardı.

        Sadece yüzdelik dilimlerin açıklanmasının sağlıklı bir tercih listesi oluşturmakta yeterli olmayacağını Bakan Nabi Avcı’nın biz eğitim editörleriyle yaptığı toplantıda anlattık. Buna karşın başarı sırasını vermeden sadece öğrencilerin yüzdelik dilimlerinin açıklandığını gördük. Ya biz ne kadar önemli olduğunu anlatmakta yetersiz kaldık ya da bürokratlara bir tuşa basıp hesaplamaya bir başka veri daha eklemek zor geldi.

        Diğer Yazılar