Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        BU yıl hem özel hem de devlet okullarında sağlıklı bir tercih yapma konusunda yaşanacak en büyük sıkıntının kaynağını öğrencilerin “başarı sıralarının açıklanmaması” oluşturuyor. Milli Eğitim Bakanlığı bu yıl nedeni bilinmez bir şekilde öğrencilerin başarı sıralarını açıklamaktan kaçındı, yalnızca yüzdelik dilimlerini vermekle yetindi. Bu durumda da tercih yapmak zorlaştı. Oysa tercihte en sağlıklı yöntem puan ve yüzdelik dilime göre değil, başarı sırasına göre yapılır. Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Eşbaşkanı Cem Gülan’dan puan ve başarı sıralarıyla ilgili çalışma yapmasını rica edince size tercihlerinizde ışık tutabilecek bazı verilere ulaştık.

        Öncelikle özel okulların kullanacağı yerleştirme puanına göre hangi puanda kaç öğrencinin olduğunu yaklaşık olarak şöyle çıkardık: 790 puanda yaklaşık 5 bin, 780 puanda 17 bin, 770 puanda 30 bin, 760 puanda 36 bin, 750 puanda 54 bin, 740 puanda yaklaşık 60 bin öğrenci var.

        Geçen yıl üçüncü kayıt dönemi puanlarına göre de yabancı özel liselerin en son kaçıncı sıradan öğrenci aldıklarını şöyle gösterebiliriz: Amerikan Robert’e kızda 2 bin 860, erkekte 2 bin 44, Üsküdar Amerikan’a kızda 8 bin 777, erkekte 7 bin 966, Alman’a 6 bin 787, Sankt George Avusturya’nın lise bölümüne 7 bin 966, Saint Joseph’e 14 bin 498, Notre Dame De Sion’a 35 bin 354, Saint. Benoit’ya 63 bin 220, Sainte Pulcherie’ye 50 bin 467, Galileo Galilei İtalyan’a 67 bin 802, İzmir Amerikan’a 72 bin 409, İtalyan’a 77 bin 258, Saint Michel’e 122 bin 533, İzmir St. Joseph ve Tarsus Amerikan’a da 181 bin 930’uncu sıradan öğrenci yerleşti. Bu verilere bakarak çocuğunuzun hangi yabancı özel liseye girebileceğini tahmin edebilirsiniz.

        EĞİTİM EDİTÖRÜ

        YERLEŞTİRME SONUÇLARI NE ZAMAN?

        SORU: Üniversite tercihleriyle ilgili yerleştirme sonuçları ne zaman açıklanır?

        YANIT: ÖSYM bu konuyla ilgili açıklama yapmıyor ancak bu ayın sonuna kadar sonuçlar açıklanmış olur diye bekleniyor.

        EK YERLEŞTİRME NE ZAMAN?

        SORU: Üniversite tercihi yapmadım, ek yerleştirmeyi beklemeye karar verdim. Bunun için tarih belli oldu mu?

        YANIT: Önce üniversitelerde yerleştirme sonuçları açıklanacak ve eylül ayının ilk haftasında kayıtlar yapılacak. Ardından da üniversiteler boş kontenjanlarını açıklayacak ve ek yerleştirme başlayacak. Bu tarih de eylül sonu, ekim başı olur.

        PUANLAR DÜŞER Mİ?

        SORU: Ek yerleştirme döneminde puanların düşmesi söz konusu olur mu?

        YANIT: Bu dönemde yeni açılacak bölümler olacak onlarda taban puan olmaz. Ama kontenjanı dolup kayıt yaptırmayanlar nedeniyle boş kalacak olan bölümlerde taban puan oluşmuş olacak. Bu puanın altındaki adaylar tercih yapamayacak.

        İKİ KAYIT MÜMKÜN MÜ?

        SORU: Özel yetenek sınavıyla bir bölüme yerleşirsem merkezi yerleştirmeyle kazandığım okula kayıt yaptıramama durumum olur mu? Ya da ikisine birden kayıt yaptırabilir miyim?

        YANIT: İki yerleştirmede de farklı programlara kayıt hakkı kazanabilirsiniz. Ancak kayıt için tercih yapmanız gerekir. Her iki programa birden kayıt olamazsınız, sadece birine kaydınızı yaptırabilirsiniz.

        TERCİH LİSTESİ OLACAK MI?

        SORU: Tercihlerimi yaptım ama herhangi bir üniversiteye yerleştirilemezsem ek tercih döneminde tekrar tercih listesi hazırlayacak mıyım? Aynı tercih listemi kullanabilir miyim?

        YANIT: Eğer bu ilk dönemde bir yükseköğretim programına yerleşemezseniz ek yerleştirmeye başvuru hakkınız olacak. Ek yerleştirme için ise eski listeniz geçerli olmayacak yeni bir tercih listesi hazırlayarak ÖSYM’ye başvuru yapmanız gerekiyor.

        Diğer Yazılar