Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ÖZEL okullarda okuyacak toplam 250 bin öğrenci için 2 bin 500 TL ile 3 bin 500 TL arasında değişen hatta meslek lisesi öğrencileri için 5 bin 500 TL’ye kadar çıkan eğitim ve öğretim desteği yani “teşvik” ile ilgili Milli Eğitim Bakanlığı bir kılavuz yayımladı. Ancak bu kılavuzda bazı soruların yanıtları olmadığı gibi okullarda boş kontenjanları doldurmayı hedefleyen teşvikten yararlanmak isteyenler için getirilen bazı uygulamalar ise hedefin tersine bazı özel okulların kontenjanlarını “boşaltacak” gibi görünüyor.

        Gelin bu uygulamada yanıtsız kalan sorulara göz atalım.

        - Teşvikten şu anda özel okulda okuyan öğrenciler yararlanamıyor. Ancak birçok aile çocuğunu “paralı olduğu” için özel okula yollamıyor. Devlet okullarının kalabalık sınıfları, eğitimin kalitesi gibi gerekçelerle “kredi çekerek” çocuklar bu okullara gönderiliyor. Özel okul öğrencilerinin teşvik dışı kalması bu ailelerin cezalandırılması değil mi?

        -İlkokulu özel okulda okuyan öğrenci 5. sınıfı özelde okumak isterse velisi adresine en yakın okula çocuğunun kaydını “aday öğrenci” olarak yaptıracak ve sonra teşvik için başvuracak. Yani özel okuldan çocuğunu alacak. Özel okulda öğrenci sayısı artsın diye getirilen teşvikte bu tür uygulamalar bazı özel okulların öğrenci kaybetmesine ve kontenjanlarının boşalmasına yol açmayacak mı?

        -Teşvikten yararlanmak için okuduğu özel okuldan devlete geçip başvuru yapan öğrenci eğer teşvik alamazsa eski okulundaki haklarını örneğin bursunu yitirebilecek. Bu öğrencilerin durumları ne olacak?

        - Teşvikten yararlanma kriterleri yalnızca başarıya göre düzenlenmiyor. Ailenin ekonomik durumundan kardeş sayısına göre puanlama yapılacak. Bu durumda özel okul velisi “Başarı tek ölçüt olmalı” diyerek dava açarsa bu uygulama iptal edilmez mi?

        - Teşvik alacak öğrenci 15 okul tercih edecek. En az kaç okul tercih edebilecek?

        -Eğer öğrenci tek okul tercih ederse ve bu okulun kontenjanı doluysa teşvike hak kazanan bu öğrenciyi bakanlık istediği bir okula mı kaydedecek? Bu durumda bazı okulların kayırılması söz konusu olabilir mi?

        - Yabancı özel okullar teşvik alacak okullar kapsamına giriyor mu? Azınlık ve resmi okullar ayrımı yapılıyor ama kılavuzda yabancı özel okullardan söz edilmiyor.

        - Azınlık okullarının çoğunda bırakın sınıfı okuldaki toplam öğrenci sayısı bile 12 değil. Bu okullar zaten zor öğrenci bulurken “12 şartıyla” neden destekten mahrum bırakılıyor? Azınlık okullarına ayrıcalık tanınamaz mı?

        - “Eğitim desteğinden yararlanacak öğrenci bu hakkını bulunduğu her seviyede kullanabilir deniliyor ancak her kademede öğrenci tekrar başvuracak mı? Bu durumda hakkını yitirmesi söz konusu olabilir mi?”

        Diğer Yazılar