Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        GÜNLERDİR Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) yerleştirmelerinde yaşanan aksaklıkları ve velilerin görüşlerini dile getiriyoruz. Tercih etmedikleri ilçelere ve okullara yerleşen öğrencileri anlatıyoruz.

        Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Muhterem Kurt, tercih etmediği il ve ilçelere yerleşen öğrenci sayısının “binde bire bile ulaşmadığını, yalnızca 9 bin 802 olduğunu” açıklayarak “Bu söylem çok doğru değil” açıklamasını yaptı. Kurt’un hangi sayıya ulaşınca “söylemi çok doğru kabul edeceğini” merak etmemek mümkün değil.

        Ancak tercihlerine yerleşemeyen öğrenciler için “veli hatası” vurgusu yapması ve “yüzdelik dilimlere dikkat etmediklerinden dolayı öğrencilerin A grubu listelerine yerleşemediklerini” söylemesi gerçeği ne kadar yansıtıyor?

        Anadolu, fen ve sosyal bilimler liseleri için ayrılan kontenjanlar belli. İstediğiniz kadar yüzdelik dilimi dikkate alın, kontenjan belliyse bu okullara da ancak o kontenjan kadar öğrenci yerleştirebilirsiniz. Gelin önce okullara ayrılan kontenjanlara bakalım.

        Bakanlık, geçtiğimiz 1 Ağustos’ta kontenjanları ve tercih yapacak öğrenci sayılarını açıkladı. Buna göre kontenjanlar Anadolu’da 451 bin 926, fende 25 bin 320, sosyal bilimlerde 9 bin 240, imam hatipte 215 bin 136 ve meslek liselerinde de 603 bin 815. Yerleştirilecek 8. sınıf öğrenci sayısı yine bakanlık açıklamasına göre 1 milyon 273 bin 699.

        Bu sayıları dikkate aldığımızda Anadolu, fen ve sosyal bilimler liselerine ‘yerleşebilecek’ öğrenci sayısının yalnızca 486 bin 486 olduğunu görürüz. Çünkü bu üç okul türünün kontenjanı bu kadar. Geri kalan 787 bin 213 öğrenci ise ancak imam hatip ve meslek liselerine yerleşebilir. Siz bu durumda istediğiniz kadar yüzdelik dilimi dikkate alın, bu üç okul türüne yaklaşık 800 bin öğrenci yerleşmeyecek.

        O zaman çocukların bu okullara yerleşememesinin “veli hatası” değil, “kontenjan sınırlaması” olduğunu söylemek gerekir.

        DİLEKÇELER HAFTAYA MI KALDI?

        Nakil uygulamasının ilk haftasında e-okul sistemindeki sorunlar yüzünden özel okullar öğrencilerinin kaydını alamayınca devlet liselerinde de boş kontenjan oluşamadı. Buna rağmen aileler çocuklarının herhangi bir mağduriyet yaşamadan bir üst okula geçebilmeleri için “nakil” dilekçelerini verdi. Ancak “çekmecelere” konulan bu dilekçelerin akıbetini aileler merak ediyor. Velilerin merak ettiği ve endişelendiği soruları biz de MEB’e soralım:

        Nakil uygulamasının ilk haftası olan 25-28 Ağustos tarihleri arasında okullarda boş kontenjan görünmese de ailelerin verdikleri nakil talepleri dikkate alınacak mı?

        Yoksa ailelerin bu ilk hafta verdiği nakil dilekçeleri ilk haftanın dilekçeleri olarak geçersiz mi olacak?

        İlk haftanın dilekçeleri ikinci hafta olan 1-4 Eylül tarihleri arasındaki başvurular arasına mı konulacak?

        Diğer Yazılar