Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        TEMEL Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi’ne (TEOG) göre liselerde boş kalan kontenjanlar için uygulanan “nakiller”de üçüncü hafta başladı. Bu hafta aralarında Galatasaray, İstanbul (Erkek), Kabataş Erkek, Kadıköy Anadolu liselerinin de yer aldığı okullarda 15 binden fazla boş kontenjan var.

        Velilerin ise nakil uygulamasına ilişkin soruları da kuşkuları da son bulmuyor. Özellikle de nakille yerleştirilen öğrencilerin puanlarının açıklanmaması soru işaretlerine neden oluyor.

        Bilindiği üzere nakil uygulaması tüm öğrencilere açık ve taban puan şartı yok. Çocuklarınız için her hafta yerleştiğiniz okula, nakil yapmak istediğiniz okul için talepte bulunuyorsunuz. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) da bu talepleri puan üstünlüğüne göre sıralıyor ve öğrencileri nakil talebinde bulundukları okullara yerleştiriyor. Bu süreç 5 kez gerçekleştirilecek.

        Nakillerin başladığı geçtiğimiz 25 Ağustos haftasında sistemdeki sorunlar nedeniyle hiçbir işlem yapılamadı. Boş kontenjanları doldurmak için getirilen nakil uygulamasının ikincisi geçtiğimiz hafta gerçekleşti ve “taban puansız” öğrenciler okullara yerleştirildi ve 5 Eylül’de de yeni boş kontenjanlar duyuruldu.

        Boş kontenjanların da takip edebildiğiniz bakanlığın e-okul sisteminde illere ve okul türlerine göre boş kontenjanları görebiliyorsunuz. Ancak okulların taban puanlarına baktığınızda ilk yerleştirme sonuçlarındaki taban puanların değişmediği görülüyor. Nakil uygulamasıyla bu okullara hangi puandan öğrencinin yerleştirildiğini bilemiyorsunuz.

        Örneğin geçen hafta 16 boş kontenjan olan Galatasaray’da bu hafta 12 boş kontenjan var. Okula 22 Ağustos’ta açıklanan yerleştirme sonuçlarına göre en son giren öğrencinin puanı 497.1402. Nakillerle birlikte bu okula 4 öğrenci yerleşti ve puanları bilinmiyor. E-okul sisteminde bu bilgi yok.

        Nakil döneminde yerleştirilen öğrencilerin bu puanlarının açıklanmaması ise aileleri endişelendiriyor. Tıpkı oğlu için nakil talebinde bulunduğunu anlatan A.C. gibi: “İstanbul Erkek Lisesi’ni istiyoruz. Ama bu okula nakil döneminde en düşük puanla yerleşen öğrencinin puanını bilmiyoruz. Bu hafta okulu tercih etmemiz doğru mu karar veremiyoruz. Geçen hafta bu okula 30 öğrenci yerleşti. En düşük puan kaç? El yordamıyla nakil uygulamasına başvurmaya çalışıyoruz. Elimizde sağlıklı veriler yok. Nakillerde puanlar nasıl değişiyor, yükseliyor mu düşüyor mu?“

        Aynı şekilde İ.K. adlı veli hem nakil dönemi puanlarının paylaşılmamasından hem de sorularına yanıt bulamamaktan şikâyetçi: “Alo 147’ye bir soru sordum size yazarken aradan 18 saat geçmişti ve bir yanıt alamamıştım. Okulların yeni puanları neden açıklanmıyor? Hangi puandan öğrenciler Türkiye’nin en iyi okullarına bu yöntemle yerleştiriliyor? Bu sorunun yanıtını kim verecek?”

        Velilerin en sık sorduğu sorular bunlar.

        Bir soru da biz bakanlığa soralım:

        MEB, her nakil döneminde okullara en son giren öğrencinin puanını açıklayarak velilerin güvensizliğini gidermeyi neden düşünmüyor?

        Diğer Yazılar