Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        BUGÜN okulların üçüncü haftası başlıyor. Ancak geçtiğimiz 25 Ağustos’tan itibaren başlayan nakillerde ne liselerde kontenjanlar dolduruldu ne de öğrencilerin bundan sonra devam edecekleri liseleri belli oldu. Boş kontenjanları doldurmak için 5 hafta süreceği duyurulan sonra da yönetmelik değişikliğiyle tüm öğretim yılına yayılan “nakil” uygulaması, görüldüğü gibi kontenjanları dolduramadı. TEOG yerleştirme sistemi ilk açıklandığında “taban puansız” nakillerin boş kontenjan yaratmakla kalmayacağını, öğrenciler arasında büyük eşitsizliklere yol açacağını yazmıştık.

        5 haftalık nakil uygulamasının ardından çıkan tablo şöyle:

        2 bin 784’ü İstanbul’da olmak üzere Türkiye genelinde 18 bin 14 kontenjan hâlâ boş. Aralarında Türkiye’nin en gözde okullarının da yer aldığı bu boş kontenjanlar bazı okullarda 65’in üzerinde.

        Birkaç örnek verelim: Kabataş Erkek Lisesi’nde 10’u İngilizce sınıfında olmak üzere 12, Haydarpaşa’da 21, Şehremini ve Nişantaşı Nuri Akın’da 25’er, İngilizce ve Fransızca sınıflarıyla Burak Bora’da 32, Beşiktaş Atatürk’te 33, Nevzat Ayaz’da 40, Kadıköy 50. Yıl Tahran’da 44, Ataşehir, Erenköy Kız ve Fenerbahçe Anadolu’da 51’er, Göztepe İhsan Kurşunoğlu’nda 54, İstanbul Kadıköy’de 58, TEB Ataşehir’de 65.

        Liste böyle uzayıp gidiyor.

        5 haftadır uygulanan ve yıl boyunca ara sınıflarda da sürecek “taban puansız” nakil uygulamasının adaletsizliğe neden olduğu da ortada. Aynı okula aralarında tıpkı İstanbul Göztepe İhsan Kurşunoğlu Anadolu Lisesi’nde olduğu gibi 214 puan farkı olan öğrenciler yerleşti. Bunun gibi birçok okul var. Geçen yıl da bir puanla giremedikleri okullara bu yıl onlarca düşük puanlı öğrenci yerleşmeye başladı.

        Taban puanın önemini yitirdiği bu durumda ne sınavların ayırt ediciliğinden, ne öğrenci başarısından söz edebiliriz. Buna ancak “yerleştirme şansı” diyebiliriz.

        Nakil uygulamasından yararlanmak isteyen ailelere ise bir uyarım olacak. Bugüne kadar verdiğiniz tüm nakil dilekçeleri artık önemini yitirdi. Hem hazırlık ve 9. sınıflar hem de ara sınıflar için bugünden itibaren yeni nakil dilekçeleri vermeniz ve bunu her hafta tekrarlamanız gerekiyor. Nakiller yine haftalık dönemler halinde gerçekleştirilecek. Her pazartesi, salı, çarşamba ve perşembe günleri nakil için başvuru dilekçesi vereceksiniz. Her cuma günü de nakil sonuçlarını öğreneceksiniz.

        Diğer Yazılar