Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu ilk olarak İstanbul Kartal’daki mitingde izlemiş ve “Seçim mitingi gibi değildi” demiştim. Ardından Ankara’da, partisinin seçim bildirgesini ilan ettiği toplantıda seçim startını sahiden veren bir muhalefet lideriyle karşılaştık. Bunda, bildirgenin siyasi/ideolojik konulardan çok insanların elle tutulur, can acıtan sorunlarını ve bunlara yönelik somut çözüm önerilerini ele alması hayli etkiliydi.

        Dün Tekirdağ’da Kılıçdaroğlu’nu ilk kez hakiki bir seçim mitinginde izledim ve bildirgenin ruhuna büyük ölçüde sadık kaldığını, yani doğrudan çiftçilere, emeklilere, işsizlere, asgari ücretlilere, taşeron işçilere seslendiğini, onlara son derece somut vaatlerde bulunduğunu gördüm. Tek istisna, “Suriyeli göçmenlerin ülkelerine geri yollanması” konusuydu. Belli ki CHP lideri bu konuda daha önce yaptığı açıklamaya gelen tepki ve eleştirilerden rahatsız olmuş, aslında ne demek istediğini anlatmaya, bana göre yanlıştan dönmeye çalıştı.

        Kılıçdaroğlu’nun Tekirdağ mitinginde en dikkat çekici çıkışı, Başbakan Davutoğlu’nu, ekonomik vaatlerin kaynakları konusunda bir tartışmaya “Yüreğin yetiyorsa senin televizyonunda tartışalım” diyerek davet etmesi oldu. Dün Erdoğan muhalefetten gelen bu tür meydan okuyuşlara itibar etmemişti, sanıyorum Davutoğlu da benzer bir tutum takınır, ama bu seferki meydan okuyuşun daha etkili olacağı muhakkak.

        TEKİRDAĞ’DA SEÇİMİN NABZI

        2011 genel seçimlerinde Tekirdağ’dan CHP 3, AKP 2, MHP de 1 milletvekili çıkarmıştı. Geçen yıl mart ayındaki yerel seçimlerdeyse CHP 12 belediye başkanlığının tümünü kazanma başarısı gösterdi. Cumhurbaşkanlığı seçimlerindeyse Ekmeleddin İhsanoğlu yüzde 57, Erdoğan ise yüzde 38 oy aldı. CHP listesinin birinci sırasındaki Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak bu sefer 6-0’ı hedeflediklerini söylüyor, MHP’nin birinci sıra adayı Bülent Belen de bu kez iki milletvekilliği kazanacaklarını iddia ediyor ancak yaptığım görüşmelerden bu sefer de 3-2-1 dağılımının en gerçekçi ihtimal olduğu izlenimi edindim. Eğer iddia edildiği gibi AKP’de bir gerileme varsa ve bu Tekirdağ’a yansısa da AKP’nin bir milletvekili kaybetmesi aritmetik olarak zor gözüküyor. Yine de özel olarak Tekirdağ, genel olarak Trakya’da CHP’nin ilerlediği, AKP’nin de gerilediği iddialarını yabana atmamak lazım.

        Diğer Yazılar