Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        “GEZİ koalisyonu” olarak ortaya atılan CHP-MHP-HDP koalisyonu hiç gerçekçi değil. Öncelikle, bu üç partiden insanları da kapsamasına rağmen Gezi partilerüstü, onları aşan bir hareket, bir ruhtu. İkinci olarak, her ne kadar HDP yöneticileri rahatsız olmayacaklarını beyan etse de MHP’lilerin hiçbir şekilde HDP ile yan yana durmayı kabul etmeleri beklenemez. Ara bir formül olarak önerilen HDP’nin dışarıdan destek vereceği CHP-MHP koalisyonu da ülkücü hareketin ne tavanı, ne tabanı tarafından kabul görür.

        Buna karşılık MHP’nin AKP ile koalisyona bazı şartlar dahilinde hiç de mesafeli olmadığı ortada. Her iki partinin tabanının, ülkenin birçok bölgesinde iç içe olması da AKP-MHP hükümetini “en kolay” koalisyon seçeneği kılıyor. Bahçeli’nin Erdoğan’ın anayasal sınırlar içinde kalması ve yolsuzluk iddialarının yeniden ele alınması şartları, CHP de aynılarını talep edeceği için pek bir sorun çıkarmayabilir. Fakat çözüm sürecinin sonlandırılması şartıyla durum değişiyor.

        AKP-CHP KOALİSYONU DAHA GÜÇLÜ İHTİMAL

        Erdoğan’ın kampanya öncesi çözüm sürecini askıya alıp Kürt siyasi hareketine karşı bir tutum takınması ve AKP’lilerin de bu çerçeve içinde kalmaları bir realite ancak AKP’ye en büyük darbeyi kendi Kürt oylarının HDP’ye kaymasının indirdiği de ortada. MHP ile koalisyon, AKP’nin Kürtleri ve dolayısıyla Kürt sorununu çözme şansını tamamen kaybetmesi anlamına gelebilir.

        Bu nedenle AKP-CHP koalisyonunu daha zor ama daha güçlü bir ihtimal olarak görüyorum. Böylece CHP’nin sorunu Meclis çatısı altında çözme önerisi ön plana çıkabilir, bu yeni sürece bir şekilde HDP de dahil edilebilir. Hatta bu işbirliğinden yeni bir Anayasa çıkarma fırsatı da yakalanabilir. Erdoğan da bu türden gelişmeleri kolaylaştırırsa AKP Kürtlerin gönlünü ve zihnini yeniden kazanma noktasında bir şansa belki sahip olabilir.

        CHP’DEN HDP’YE KAYIŞ

        Erdoğan-Baykal görüşmesine gösterilen tepkilerin yumuşaklığı, AKPCHP koalisyonunun zor olsa da imkânsız olmadığını gösterdi. Fakat eğer bu seçenek hayata geçerse AKP ve Erdoğan karşıtlığını her şeyin önüne koyan bazı CHP’liler kopabilir. Bunların bir kısmı ulusalcı partilere yönelebilir fakat böylesi bir gelişmeden en çok HDP’nin yararlanacağı, onun “Türkiye partisi” olma iddiasını güçlendireceği kesindir.

        Diğer Yazılar