Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Trabzon’daki son holigan olayı halen tartışılıyor. Hakemi suçlayanlar var. Sadece hakemi! TFF zaten başrolde. Emniyet ve valiliği suçlayanlar var, Trabzon yönetimini de sıraya koyanlar oldu. Elbette “Fenerli Medya”mızın olmazsa olmazı olarak Fener bile suçlanıyor. Bugünkü hedefim suçlamalardaki tutarsızlıkları ortaya koymak değil. Tespitler yapıp naçizane önerilerimi sıralamak. Buyurunuz:

        SADECE 3 TEMMUZ`A BAĞLAMAK TARİH BİLMEMEKTİR

        Deniyor ki “3 Temmuz’da hakkının yenildiğini düşündüğü için Trabzon’da Fener’e bunlar oluyor.” Bunu söyleyenler ya tarih bilmiyor, ya kötü niyetli. Trabzon’da Erman Toroğlu iki kez maçı tatil ettiğinde; Bülent Yavuz panzerle stattan ayrıldığında; Bariç’in sırtına mermer parçası atıldığında; Beşiktaş, 5-0 öndeyken 83’te maç yarıda kaldığında; Sivaslı Mehmet Yıldız sahaya inen taraftardan dayak yediğinde; 3 Temmuz mu vardı?

        DEVLETİN DEĞİL TRABZON`UN KOLLUĞU

        Şimdiki vali, geçen sene tarihin en büyük toplu suikast girişimlerinden birini “Taş atılmış” noktasına çekmeye çalışmıştı. Yanıltıldıysa vahim, yanılttıysa daha da vahim. Tribünde önce “isyan” tezahüratları başlayıp sonra direk yıkılınca anında müdahil olması gereken polisleri de göremedik. Yerel basın da emniyet müdürüne tepkili. Ama ne bu vali ilk kez eleştirilecek ne de bu emniyet müdürü son kez. Trabzon’da Trabzonspor ile ilgili olaylarda yıllardır vali-emniyet amiri eleştirildiğini bilirim. Çünkü o şehirde devletin valisi, emniyetçisi olamıyorlar. Trabzonspor’un idari görevlisi pozisyonuna düşüyorlar. Sebebi sorulduğunda “Siz gideceksiniz, biz kalacağız” diyorlar.

        ‘FENER’E NE OLDU Kİ?’ YALANI

        Trabzon holiganlarının ağzında hep şu laf var: “Fenerliler de polis arabası devirdi, ne oldu ki?” Evet, 12 Mayıs’ta Fenerbahçe, kendi stadında en büyük rakibine şampiyonluk kaptırdı ve bazı holiganlar kendinden geçti; bahsedilen olaylar çıktı. Peki ne oldu? Fener’in sahası 5 maç kapatıldı, 17 kişi yargılandı... Tamamı sportif, kimisi aynı zamanda başka cezalar da aldı. Yani Fener’e de ve olayları yapanlara da ceza verildi.

        ★ ★ ★

        Tespitlerim bunlar, 2 tane önerim var. Daha iyi öneriler sunanlar olacaktır muhakkak. Ama artık boş konuşmayı bırakıp öneriler üzerine konuşmamızın vakti geldi:

        1- CEZADA MÜTEKABİLİYET

        Bir kere sahayı 5 maç da 10 maç da kapatsanız kimsenin umurunda değil. O nedenle muhakkak, suç hangi maçta işleniyorsa ceza da o maçtaki muhatapla ilgili olmalı. Misal, 12 Mayıs’taki G.Saray maçından sonra Fener’e 5 maç ceza verildi ya.. İşte o 5 maç, gelecekteki 5 G.Saray maçını kapsamalıydı. Şimdi Trabzon’a verilecek ceza da diyelim ki 5 maç olsun. Trabzon’da 5 sezon F.Bahçe maçı seyircisiz olmalı. Bu cidden caydırıcı bir ceza olacaktır.

        2- YABANCI HAKEM

        Hiç kendimizi kandırmayalım. Her MHK, Trabzon’a bir hakemi atadığında “Ortamı idare et” diyerek gönderiyor. Bülent Yıldırım da eyyam işini iyi bildiğinden riskli maçlara onu gönderiyorlar. Adam maçı bitirebilsin diye dua etti. 89 dakika 59 saniye sonra maçı bitirecekti ki olaylar başladı. Türkiye’de Telekom’da G.Saray’a; Ülker Stadı’nda Fener’e eyyam yapmayan hakem yok. Barış Şimşek de daha ilk maçtan gösterdi ki Vodafone Arena’da da Beşiktaş’a eyyam yapılacak. Trabzon’da ise eyyamdan ziyade ortam idare etme durumu var. Bu sene hakemler Avni Aker’e gidip Trabzon’u birçok maçta katlettiler. Ama ortamı idare etme konularında üstlerine yok!! İşte bu nedenle genelde tüm derbilerde, hele Trabzonspor-Fenerbahçe maçlarında kesinlikle yabancı hakem atamalıyız. Çünkü ne yazık ki bu ülkede TFF’ye hatta devlete bile olmayan saygı ve korku UEFA’ya karşı var. Benim naçizane önerilerim bunlar. Diğerlerini merakla bekliyorum.

        Diğer Yazılar