Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        TÜRKİYE’de yapılan kamuoyu araştırmaları ve Amerika’nın da içinde olduğu global trendler, dünya siyasetinde kararsız seçmenlerin etkisinin çok daha artacağını gösteriyor.

        Denilebilir ki, kararsız seçmenler en büyük oy bloku olarak global sahneye çıkıyor. Ve Türkiye de dahil her ülkede siyasetin/iktidar yapısının gelecekte nasıl oluşacağını onlar belirleyecek.

        Global düzeyde kararsız seçmenler blokunun büyüyüp güçlenmesi, özellikle dünyanın önemli noktalarında neredeyse eşzamanlı olarak “Gezi Parkı” türü olayların ortaya çıkmasından sonra oldu.

        Slavoj Zizek, “The Year of Dreaming Dangerously” adlı kitabında adına ister “Gezi Parkı”, ister “Wall Street’i işgal” deyin, Gezi Parkı ruh hallerinin global düzeyde eşzamanlı olarak ortaya çıktığına dikkat çekiyor. Bu gençlikle başlayıp orta sınıfları da peşinde sürükleyen ruh halinin çözümlemesini doğru yaparsak, şimdilerde kararsız seçmenler blokunun güçlenmesini daha iyi anlarız.

        Global Gezi Parkı ruhu, var olan sisteme ve işlerin alışıldık gidişatına karşı duyulan derin tepkinin ve yeniyi arayışın sonucuydu. Kendi içinde güçlü bir Gezi ruhu barındıran kararsızların da var olan sisteme ve iktidarıyla/ resmi muhalefetiyle siyaset mekanizmalarına derin bir tepki ve güvensizlik duyduklarını söyleyebiliriz. Yani global Gezi ruhundan karasızlar blokunun global güçlenmesine doğru giden direkt bir bağlantı vardır.

        Bu yeni blokun oluşması, seçmenlerin bilgiyi nasıl aldıklarıyla da bağlantılıdır. Kararsızlar blokunda yer alanlar, geleneksel medyaya ve onlardan bilginin alınış biçimlerine karşı tepkililer ve yeni bilgi alma yöntemlerinin peşindeler. Kararsızlar grubu içindeki Gezi ruhu taşıyanlar, bu açıdan gruba öncülük ediyor ve var olan yapıların dışına çıkmak isteyen bu gruba yeni bilgiye ulaşma yöntemlerini öğretiyorlar.

        Yeni gençlik, ülkenin gündemiyle ve siyasetiyle ilgili bilgileri televizyon haberlerini seyrederek veya merkez medyayı okuyarak, yani geleneksel medyadan almak istemiyor. Yeni gençliğin bir “bilgi küratörü” olduğunu söyleyebiliriz.

        Nasıl ki bir küratör, sergi düzenlerken amacına en uygun düşen ve planladığı serginin etkisini en çok artıracak objeleri toplar ve bir araya getirirse, bilgi küratörleri de ideolojilerine en uyan bilgileri internet ortamından, sosyal medyadan, e-mail’den, bloglardan, internet sitelerinden toplayıp birleştiriyor ve sonunda bu yeni bilgileri sosyal medyada ve bloglarla paylaşıyor.

        Böylece, aslında var olan sistemle bütünleşmiş oy gruplarının dışında kalan kararsızlar ideolojisi de bu yeni mekanizmalarla oluşuyor.

        Global Gezi ruhu oldukça ütopyaydı, ama yine de yeni bir siyasi gerçekliği ortaya çıkardı. Gençlik ve orta sınıf, var olan siyasi sitemden ve iktidar yapılarından hoşnutsuzdu. Bu hareketlerin sadece bir patlamadan ibaret olduğunu ve kısa sürede sönüp unutulacağını düşünenler yanıldı. Bugün global düzeyde tırmanışta olan kararsız seçmenler grubu, global Gezi ruhunun bir anlık patlama olmadığının bir göstergesidir.

        Wall Street’i işgal ruhu, Amerika’da seçimlerde oy vermeye gitmeyerek tavrını koyuyor. Amerikan orta sınıfı, son seçimlerde ağırlıklı olarak oy vermeye gitmeyip seçim sürecinin ve sistemin dışında kaldı. Başkan Obama da bunun verilen en etkili mesajlardan bir tanesi olduğunu kabul etti.

        Türkiye’de ise kararsızlar grubu gün geçtikçe büyüyüp güçleniyor. Bunlar AK Parti’ye karşılar, ama ne taraftan olacaklarını da henüz bilmiyorlar. Bu kararsızlar grubunun, kendilerine anlamlı şeyler söyleyecek bir sosyalist politik oluşuma ihtiyaç duymakta olduklarını söyleyebiliriz.

        Bu oluşur mu ve yeni siyasi bilinç bu grupla buluşup anlamlı söylemler ortaya koyabilir mi, şimdilik bilemiyorum. Ama bu grubun, ülkenin siyasi düzenine ve sistemin değişmesine en fazla etki yapacak grup olacağını söyleyebiliriz.

        AK Parti’den umudunu kesmiş, CHP’den de umduğunu bulamayanlar bu gruptalar ve onların siyasi tavırları ülkenin geleceğini belirleyecek. Bu süreçten, bu trendden ne tür bir siyasi oluşum çıkacak henüz belli değil, ama bence bugün AK Parti’nin en büyük alternatifi olma potansiyeli sadece bu grupta var.

        Not: İlkelerine, düşüncesine daima bağlı kalacağım büyük insanı bugün yine sevgiyle ve özlemle anıyorum.

        Diğer Yazılar