Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        GEÇTİĞİMİZ günlerde dijital âlemin oyuncularının dördüncü çeyrek bilançoları birbiri ardına ortaya çıkmaya başladı.

        Görünen tablo hem son derece ilginç hemde bir o kadar heyecan verici.

        Dünyamız çok hızlı değişiyor bunu biliyor ve hissediyoruz ama bu gerçeği bir de raporlara dönüşmüş halde görmek insanı hayatta yeni fırsatların olabileceğine inandırabiliyor.

        Bugün bu âlemin büyüklerinin bazıları hakkında son durum analizlerini vereceğim sizlere. Tabii hiçbir şey bu raporların tümünün okunmasının yerini tutamaz ama yine de bu özetler sizlere bir fikir verecektir umarım.

        İlk önce tümünün okunmalarından sonra dikkatimi çeken bir ortak noktayı belirtmek isterim.

        Hemen hepsi de çok iyi bir yıl geçirmişler. Gelirler son derece yüksek oranlarda artmış, ama aynı zamanda giderleri de çok hızlı artmış. Gördüğüm kadarıyla FACEBOOK, YAHOO, GOOGLE önümüzdeki yıllarda yapmaya hazırlandıkları büyük atılımlara kanalize etmek için yatırımlara şimdiden başlamışlar ve bu da giderlerini çok artırmış.

        FACEBOOK: Gelirleri yüzde 49 artan bu şirketin aynı dönemde giderleri de yüzde 87 artmış. FACEBOOK’un gelirlerinin büyük bölümü ilan gelirlerinden geliyor. Burada işin ilginci bu ilan gelirlerinin yüzde 69’unun mobil cihazlardan geliyor olması. Mobil derken bunun ağırlıklı bölümünün de akıllı telefonlardan ibaret olduğu hatırlanmalı. Zaten global düzeyde akıllı telefon kullanımına doğru inanılmaz güçlü bir yönelim var. Bu APPLE şirketinin blilançosunda da görülüyor. Bu şirket olağanüstü bir yıl geçirdi. Öyle ki değer olarak MICROSOFT’u bile ikiye katlayıp dünyanın en güçlü şirketi haline gelmiş durumda. APPLE’daki büyümenin neredeyse yüzde 100’ü iPhone’dan geliyor. Bir önemli trend ise artık tablet satışlarının neredeyse dibe vurmuş olmaları. Bunun oluşmasında Apple’ın büyük ekranlı yeni iPhone’larının tabletin yerini almış olması da bir neden tabii ki, ama tabletten çıkış global bir trend. Gerçi MICROSOFT büyüklük sırasını APPLE’a bıraktı ama onun WINDOWS 10 sisteminin şirkete tekrardan inanılmaz bir büyüme ivmesi sağlayacağına kesin gözüyle bakılıyor. WINDOWS 10’un WINDOWS sisteminde son yıllarda çıkan akşamaları eksiklikleri aştığı, çok rahat ve etkin olduğu da söyleniyor. Bu arada APPLE’ın bütün büyümesini ve şirket stratejisini tek bir cihaza bağlamış olmasının bu şirkete önümüzdeki yıllarda zorluklar çıkarabileceği de söyleniyor.

        GOOGLE’ın da başı ilanlarla dertte. Reklamların tıklanma oranlarında bir azalma yaşanıyor. GOOGLE şu aralar reklam sistemini tekrardan düşünme sürecinde. İçerik gibi olan reklam (native advertising) sistemine geçmenin GOOGLE’a uyup uymayacağı da tartışılıyor. Sistemini FACEBOOK bağlantlı kurmuş olan ve “native advertising”den kendisine bir imparatorluk yaratmış olan BUZZFEED sitesi gibi GOOGLE’ın da native sistemi düşündüğü söyleniyor.

        Bu arada YAHOO ise bambaşka sorunlarla boğuşuyor. Çin’in dev alışveriş sitesi ALIBABA’daki hisseleri nedeniyle bu şirketin halka açılmasından sonra elinde büyük paralar kalan YAHOO’nun CEO’sunun bu parayla neler yapacağına bakılıyor. Çünkü işin başına geldiğinden bu yana devamlı bazı şirketleri satın alan Marissa Ann Mayer’in bu şirketlerle ve elindeki yeni parayla hemen bir şeyler yapması lazım, yani herkes YAHOO’nun bundan sonraki adımlarına bakıyor. Bu adımlardan bir tanesinin APPLE ile yapılacak bir yeni anlaşma da olabileceği söyleniyor. Kendi arama motoru SAFARI’nin yanı sıra GOOGLE’ı da ikinci arama motoru olarak kullanan APPLE’ın bu işten çıkacağı ve ikincil arama motoru olarak YAHOO ile anlaşacağı söyleniyor.

        Yani bu kısa özetle de anlaşılabileceği gibi bizim âlem büyük atılımların peşinde ve bu atılımlar 2015’te de dünyayı değiştirmeye devam edecek.

        Diğer Yazılar