Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        GOOGLE’dan sonra APPLE şirketi de otomobil üretmeye başlayacağını açıkladı. Böylece eski kapitalizm/yeni kapitalizmi ayıran çizgiler iyice bulanıklaştı.

        Eski kapitalizm fabrika üretimiyle özdeşleşmişken yeni kapitalizm daha çok dijital dünya ile tanımlanıyordu, ama şimdi dijital dünyanın devleri otomobil üretimi gibi eski kapitalist düzenin temel taşı olan ve hatta hayat tarzını oluşturan bir üretime girerek sınırları iyice yıktılar.

        Gerçi APPLE yönünü GOOGLE’dan farklılaştırmak için kendi otomobilinin elektrikli olacağını açıkladı, ama ikisinin otomobilinin ortak yanının “sürücüsüz çalışan otomobil” olacağı kesin.

        GOOGLE yeni stratejisini şeylerin internetini kurmak olarak belirlediğinden bu yana adeta alıştığımız anlamıyla medeniyetin tanımını değiştirecek işlere imza atmaya başladı.

        Şeylerin internetinde gündelik yaşamda rutin olarak kullandığımız her eşya, araç internete bağlanarak otomatik çalışmaya alınıyor. Bu bilimkurgusal dünyanın içinde sürücüsüz otomobiller de çok önemli bir yer tutuyor. Şimdi dünyanın piyasa değeri açısından en değerli şirketi olan APPLE da bu sisteme girince medeniyetlerin içeriğinin değişeceği neredeyse kesinleşti.

        Kapitalizmde otomobil kültürünün değişmesinin anlamı nedir, bir düşünün. Düşündükçe bunun ne kadar radikal devrimci bir adım olduğunu göreceksiniz. Özel otomobillerin yaygın kullanımıyla birlikte kapitalist sistemin ekonomik düzeninin işleyişinin ve hayat tarzının yeniden düzenlendiğini söyleyebiliriz. Otomobil üretimi ve kullanımı üzerine yıllar içinde muazzam bir altyapı ve ekonomik bağlantılar kuruldu ve gündelik hayat tarzları otomobiller üstünden belirlendi. Şimdi GOOGLE ve APPLE, sürücüsüz otomobilleri devreye sokarak ekonomik sistemin ve hayat tarzlarının işleyişini tamamen değiştirmeye soyundular.

        Düşünsenize, otomobil kredileri ve sigortası üzerine kurulmuş olan tüm düzenin değişmesi gerekecek. Keza trafik kuralları da değişecek; yolların da uyum sağlaması için çalışmalar başlatılacak. Yan sanayi kavramı yeniden tanımlanacak...

        İnternette bir video dolaşıyor: Dünyanın en zengin insanları arasında bulunan Amerikalı Warren Buffett’ın bu “sürücüsüz otomobil” kavramından ne kadar da korkmuş olduğu anlatılıyor. Gerçekten de korktu mu bilmem, ama videoda öne sürülen mantıki bir neden var. Warren Buffett’ın büyük servetinin temelinde otomobil sigortası sistemi var. Geico adlı şirketten akan paralarla iyi yatırımlar yaparak imparatorluğunu kurdu. Şimdi sürücüler devreden çıkınca ve yeni sistem buna göre kurulunca sigortalayacak kimse de kalmayacak ve Buffett’a o kaynaktan para akışı kısılacak.

        Anlayacağınız GOOGLE ve APPLE kapitalist sistemi ve global düzeni kapsamlı biçimde değiştirmek, düzene yeni tanımlar getirmek için yola çıkmış durumdalar. Diyebilirim ki çok da kısa süre sonra bizler alıştığımız düzenden ve alıştığımız medeniyet tanımlarından oldukça farklı yeni hayat tarzlarına göre yaşamak zorunda kalacağız.

        Diğer Yazılar