Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        1- Özellikle AKP dışındaki partiler sanki rasyonel koşullar varmış, basit mantık kuralları çalışıyormuş gibi koalisyon oyunları oynuyorlar. Meclis başkanlığının bir CHP’liye verileceği ve hükümetin de CHP öncülüğünde kurulacağı senaryosu bile ciddi ciddi tartışılabiliyor koskoca adamlar tarafından.

        1.1- Bu durum çok temel bir mantık hatası içeriyor. AKP’nin ve onun kurucusu şimdiki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iktidarı, gücü elinden bırakmalarının imkânsız olduğu nedense unutuluyor. Özellikle Erdoğan’ın hem global düzeyde hem de Türkiye için çok büyük hayalleri vardır ve onları gerçekleştirmek için her şeyi yapabilecek karakteri de var. Şimdi böyle bir insanın seçim sonucu gibi basit bir olaydan etkilenerek tüm hayallerinden, tüm amaçlarından vazgeçebileceğini düşünmek en azından saflıktır.

        Seçim sonucuna bakarak “Erdoğan güçten düştü”, “AKP iktidarının sonu geldi”, “Başkanlık hayalleri unutulsun” yorumları sadece saflık olmakla kalmıyor aynı zamanda komik de kaçıyor.

        2- AKP yıllardır devleti her düzeyinde ele geçirmiş ve onu elden bırakması imkânsızdır. Partinin ve Erdoğan’ın siyasi geleceği de buna bağlıdır. Bu olağandışı bir durumdur ve Türkiye Cumhuriyeti’nde alışılmış bir durum da değildir.

        2.1- Bu alışılmış bir durum olmadığından ve olağandışı olduğundan siyasi partiler buna nasıl adapte olacaklarını bilemiyorlar.

        2.2- Şu anda kolisyon oyunları oynamaya çalışan diğer partiler adeta Türkiye’de normal koşullar varmış gibi kendilerini kandırıyorlar. CHP-MHP koalisyonu gibi bir restorasyon hükümeti kurulmasına sanki izin verilecekmiş gibi düşünenler bile var. Üstelik bu hükümetin TBMM Başkanı’nın Baykal olacağını bile söylüyorlar. Böyle bir fantastik şeyin olabileceğini düşünenler acaba şu anda hangi ülkede yaşamaktalar, bunu da merak ediyor insan.

        3- Ara sonucumuz şu: Türkiye’de AKP’nin ve Cumhurbaşkanı’nın ellerindeki devlet gücünü bırakmaları imkânsız. Bu temel gerçeği başlangıç almayan tüm siyasi partiler ne yaparlarsa yapsınlar anlamlı bir yol alamazlar.

        4- Eğer AKP ve Cumhurbaşkanı ellerindeki devlet gücünü bırakmaya zorlanacakları endişesine kapılırlarsa, bunun olmaması için ellerindeki her türlü imkânı kullanacaklardır.

        5- Bugün başlayacak siyasi süreçlerden anlamlı rasyonel bir sonuç çıkması bu yüzden imkânsızdır. Meclis başkanlığı seçimi sadece bir vakit kaybından ibarettir.

        5.1.- AKP açılabilecek anlamlı bütün yolları tıkamak zorundadır. Çünkü kendi ve doğal liderlerinin geleceği buna bağlıdır. Kilitlenmelerinin sonunda bir kriz çıkması AKP’yi engelleyecek değildir. Hatta kriz olması hem AKP’nin hem de doğal liderlerinin bu konjonktürde işlerine gelen bir şeydir.

        6- Kriz siyasetin kendi iç dinamikleriyle çıkmazsa bunun farklı yöntemlerle bir şekilde çıkarılacağı şimdiden bellidir.

        6.1- Makyavelci hesaplar AKP liderliğini teslim almışa benziyor. Bu hesaplar bir savaş ve büyük ekomomik kriz ihtimalini de maalesef dışlamıyor.

        6.2- Mantık net ve belli: Bütün bir krizle de desteklenen tıkanmışlık durumundan, AKP liderliğinin doğal kurtarıcı olarak ve sistemin de başkanlık ile bunu aşacağı sonucunun çıkarılacağı ümit ediliyor. Mantık bu kadar basit ve kendi içinde müthiş bir mantıksızlık da içerse bir ölçüde kendisine özgü bir iç tutarlılığa sahiptir.

        7- Bunlar dışında konuşacak bir şey de yoktur. Bu yüzden bunun dışında sessiz kalmaktan başka yapacak bir şey kalmıyor.

        Diğer Yazılar