Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        - Türkiye’nin sınırlarında, özellikle güneydoğu sınırında huzur, sakinlik olması mümkün değildir. Çünkü bu sınırlar global güç merkezleri tarafından ilerde sorun yaratsın, huzursuzluk çıkarsın diye masa başında çizilmişlerdir.

        - 1916 tarihli Sykes-Picot anlaşması, Birinci Dünya Savaşı’nda Osmanlı İmparatorluğu’nun topraklarının yeniden bölüşülmesi ve bu topraklardan yeni devletler yaratılması için İngilizler ve Fransızlar arasında yapılmış bir anlaşmadır. Özellikle anlaşmanın İngiliz tarafı, bu sınırları, ilerde yeni Türkiye’nin ve bölgede masa başında yeni yaratılan devletlerin başına sürekli problem olması, iç karışıklıklar yaratması ve huzursuzluk getirmesi amacıyla çizmiş ve düzenlemişlerdir. Bu süreçte yaratılan devletlerden biri de Suriye’ydi. Suriye örneği anlaşmayı hazırlayan tarafların ilerisi için öngördükleri kaosun ne kadar da isabetli olduğunu ispatlayan bir durumdur. O harita hazırlanırken “Kobani”, üzerinde en çok zorlanılan bölge olmuştur.

        - Çünkü Kobani, siyasal ve sosyal açıdan bugün olduğu gibi psikolojik zorluklar yaratan özelliklere sahipti. Kobani, Osmanlı döneminde Berlin- Bağdat demiryolunda önemli bir tren istasyonuydu. Hatta adının bile tren yolunu inşa eden Almanya’dan geldiği söylenir. Kobani’nin “KO”sunun Almanca’da “kompanie” yani “şirket”, “BANİ”nin ise “bahn” yani tren sözcüğünden geldiği söylenir. Kobani kasabası, tren istasyonunun çevresinde kurulmuş bir yerleşimdir.

        - Bu yüzden Kobani’ye özel önem verilmiştir. Eski imparatorluğun sınırını, dolayısıyla hilafetin dağılmasıyla oluşturulan yeni sınırı oluşturduğundan, “Hilafeti ben kuruyorum”, “Yeni düzeni ben kuruyorum” iddiasında olan IŞİD, Kobani’yi ele geçirmeye özel önem veriyordu. Yine bu yüzden Kobani üzerine savaştığı Kürtler ile arasında neredeyse bir kan davası oluşmuştur ve bunun acı sonuçlarını bizler ne yazık ki yaşadık.

        - Şunu bilelim ki, kaos, huzursuzluk, karışıklık bizim topraklarımızın ve sınırlarımızın genlerine yazılmıştır. Sykes- Picot anlaşmasıyla yaratılan haritanın yerine bugün yeni haritaların çıkacağı tahmin edilmekteydi ve bu gerçekleşmek üzeredir. Kürtlerin ve IŞİD’in yeni haritalar talep etmeleri, emperyalistler için, global güç merkezleri için sürpriz olan bir gelişme katiyen değildir. Çünkü bu, çok önceden 1916 yılları civarında planlanmıştı.

        - Bunlar işin teorik bölümü. Sizlere kaçıncı defa anlatacağım, ama bu güç merkezlerinin en tepesinde olan Washington’da bugün oluşturulmaya çalışılan yeni haritayı ben gördüm. Aynen o haritaya yüklenen anlamlar bugün oluyor. Bana inanmanız için ne yapmalıyım, sakal mı bırakayım yoksa dindar mı olmalıyım bilmiyorum ki...

        - Bu, yaratılmak istenen, önceden planlı kaos ortamına, bundan yarar sağlayacakların ekmeğine yağ sürecek şekilde tepki vermek bizlerin yenilmemize ve oyuna gelmemize yol açar.

        - Demokrasimizi yaşatırsak, seçimde bize milletin yüklediği görevlere uygun davranırsak, soğukkanlılıkla siyasi çözümlere gidersek, bizi savaşların ve kaosun içine çekmeye çalışanların yenilmelerine yol açarız.

        Diğer Yazılar