Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Fetih kutlamasına halkın büyük heyecanla, coşkuyla katılması birtakım çevrede tepki ve alay etmeye varan tavırla karşılandı. Bu tavır normaldir; çünkü büyük değişim süreçlerinde eski yerleşik düzenin savunucuları, yani merkez olarak adlandırılan cephenin insanları, anlayamadıkları, kavrayamadıkları halkın tavırlarına ya karşı çıkarlar ya da alay etmeyi tercih ederler.

        Fetih kutlaması sonrasında da aynı şey yaşanıyor. Evet, Türkiye büyük bir değişim içinde. İktidar “yeni Türkiye” dediği yeni bir ülke tanımlıyor. Onun tarihini yeniden yazıyor, bu yüzden kutlamaya alıştığımız yıldönümlerinin yerine başkaları getiriliyor. Eskiden önem verilenler önemsizleştiriliyor, yerine daha önemli olması gerektiği söylenenler konuluyor.

        Merkez diye adlandırılabilecek eski yerleşik düzenin insanları, eski siyasetçiler, merkez medyanın gazetecileri, yaşanan bu süreci tam kavrayamıyorlar. Kavrayamadıklarını da yokmuş farz edip ret veya alay etme yoluna gidiyorlar.

        Eski merkezi tamamen atlayıp yeni Türkiye’ye uygun bir merkez kuran Erdoğan ve iktidar, halkla direkt bağlantı kurarak yeni bir düzen oluşturmakta.

        Eski merkezi, anlayamadığı bu değişim korkutuyor ve anlamadıkları şeye karşı çıkıp onunla alay etmenin bir çözüm olamayacağını göremiyorlar.

        ARMA SATIŞLARI

        Sadece gerçeklerden kopuk, korkak değil, aynı zamanda tembel ve cahiller de. Bu yılki gibi coşkulu büyük fetih kutlamasının olacağını, bunun normal olduğunu görmek için aslında büyük teoriler, çözümlemeler yapmak gerekmiyordu. Sadece çarşı pazarda ne olup bittiğine baksalar, yaşananlar onlara sürpriz gelmeyecekti.

        Piyasada son zamanlarda Osmanlı Devleti armasının satışlarında da bir patlama yaşanıyor. Eğer “Halkın arasına karışmayalım” diyenler varsa, onlar trafikte önlerindeki arabanın arka camına baksalardı da yeterdi. İnsanlar artık arabalarının camına Osmanlı Devleti arması takarak dolaşıyorlar.

        Bu eğilim, bu heyecanı bir tek Erdoğan görüp anlıyor. O iyi bir politikacı olarak halkın duygularını kabul edip yönlendirebiliyor.

        Eski düzenin insanları, kolayca tespit edilebilecek bu duyguları anlamamakta ısrarlı. Bu yüzden halkı bir türlü anlayamıyorlar, halkın desteğini de hiçbir zaman alamayacaklar.

        NEYİN GÖSTERGESİ?

        Osmanlı Devleti armasına yönelen bu ilgi ve fetih kutlamasındaki bu coşku neyin göstergesiydi acaba? Merkezin aydınları, gazetecileri bu soruyu sorup sakin cevaplar aramaktan da korkuyor gibiler nedense. Bu son ilgi, insanımızın güçlü ve büyük Türkiye’ye duyduğu özlemi, Osmanlı gibi döneminin dünya gücü olan devletine duyduğu arzuyu gösteriyor.

        İnsanlar güçlü ve etkili bir Türkiye’de yaşamak istiyor. Arma bunların sembolü. Sadece geçmişe duyulan bir özlem değil, geleceğe de duyulan bir özlem. Bunu sağlayacağı düşünülen insanı da lider olarak kabul ediyorlar.

        Bu hissiyatı iyi gören ve halkla bağlantı kuran AK Parti, işte bu nedenle kazanıyor; muhalefet özellikle de CHP sürekli kaybeden taraf oluyor.

        SİLİKON VADİSİ’NDE BU KONUŞULUYOR

        Gawker Media, temelde bir dedikodu medyasıdır. Şöhretlerin, önemli işadamlarının özel hayatları onlar için birer çalışma alanı. Öğrendikleri yasak ilişkileri, her türlü rezaleti dedikodu ağırlıklı sitelerinde yazarlar ve çok da okunurlar. Ben haber anlayışları açısından onları TMZ’ye (Thirty Mile Zone) benzetirim. İkisi de dedikoduda acımasız ve özel hayata saygısızdırlar. Gawker’ın en sevdiği konuların başında da Silikon Vadisi’ne ilişkin dedikodular ve vadide adı öne çıkanların özel hayatı üzerine yazmak gelir. Gawker’a ait olan Valleywag blogunda bundan bir süre önce, Facebook yatırımcısı ve PayPal’ın kurucularından olan milyarder Peter Thiel’in eşcinsel olduğu yazıldı. Apple’ın CEO’su gibi kendi açıklamadan önce bunun Gawker tarafından ifşa edilmesi Thiel’i çileden çıkardı ve öç almaya karar verdi. Fırsatını kollamaya başladı ve sonunda Gawker’dan öcünü fena halde aldı. Gawker Media bir süre önce Hulk Hogan adıyla bilinen güreşçi hakkında bir yazı yazdı, seks kayıtlarının olduğunu söyledi ve kasedi de yayınladı.

        Hulk Hogan özel hayatının ihlal edildiğini öne sürerek dava açmaya karar verdi. Thiel de Gawker’a karşı her türlü desteği vereceğini söyledi, avukatını tuttu ve ciddi para harcamaya başladı. Sonunda Gawker Media, 140 milyon dolar ceza ödemeye mahkûm edildi. Böylece eşcinsel açıklamasının bedelini fena halde ödemiş oldu. Şimdi ise bu konu Silikon Vadisi’nde her yerde konuşuluyor ve medyayla ilgili olanlar bile “Gawker’a çok iyi oldu, uzun zamandır bir derse ihtiyaçları vardı” demeye başladı. Vadideki medyayla ilgili şirketlerde bile Gawker’ın başına gelenler destek görüyor. Sadece eBay’in kurucusu ve First Look Media’nın sahibi Pierre Omidyar, Gawker’ı savunur tavırlar almaya başladı. Bu kadar yüksek bir para cezasının gazetecilik özgürlüğünü zedeleyeceğini söylüyor. Ama bu işte onun yalnız kaldığını da söylemeliyim.

        KİM KARDASHİAN VE MODA POLİSİ

        Uzun yıllar boyunca Amerikan televizyonunda Moda Polisi adlı programı yapan ve ünlülerin kıyafetlerini Fashion Police adlı canlı yayında eleştiren Joan Rivers’ın ölümünden sonra Kim Kardashian’la ilgili bir dedikodusu çıktı. Joan Rivers, basit bir tıbbi müdahaledeki yanlışlıklar üzerine komaya girmişti. Onu komadan çıkarmaya uğraşan Moda Polisi programının yapımcısı arkadaşı, son çare olarak ona Kim Kardashian’ın bir fotoğrafını göstermiş. O fotoğrafta Kardashian öylesine zevksiz bir kıyafet giymiş ki, arkadaşı “Joan’ı komadan çıkarsa çıkarsa bu zevksizlik çıkarabilir” diye düşünmüş. Joan’ın komadan çıkıp kıyafete öfkesini kusmaya başlaması bekleniyordu, ama ne yazık ki bu olmadı ve bu renkli kadın bir süre sonra öldü.

        Diğer Yazılar