Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Amerikan başkanlık seçiminin olası sonuçlarını bugüne kadar çoğunlukla siyasi boyutuyla konuştuk, tartıştık. Ancak ABD gibi bir süper güçte yaşanacak ekonomik model değişimlerinin Türkiye de dahil her ülkeyi direkt etkilememesi mümkün değil tabii ki.

        Türkiye bence Amerika’dan gelebilecek siyasi etkilerden çok ekonomik etkilere karşı daha kırılgan, daha duyarlı. Bu nedenle salı günkü seçimin olası sonuçlarının ekonomiye etkileri hakkında şimdiden düşünmeye başlamak gerekiyor.

        DONALD TRUMP SEÇİLİRSE

        Uzmanlar, analistler Trump’ın başkanlığındaki bir Amerika’nın korumacı ekonomi politikaları uygulayacağını söylüyor. Bu durumda dolar kurunda düşmeler yaşanması büyük ihtimal.

        Kur artışlarından rahatsız olan Türkiye açısından bu gayet tabii ki güzel sonuçlar doğurabilir. Ancak Amerikan korumacılığının global ticarete vuracağı darbelerin bizi nasıl etkileyeceğini ise iyi hesaplamak gerekiyor.

        HILLARY CLINTON SEÇİLİRSE

        O zaman uygulanacak büyümeci politikalar nedeniyle hisse senedi fiyatlarında artışlar olması bekleniyor. Hillary ayrıca altyapı inşaatlarına, köprülere, tünellere, yeni yol yapımlarına özel önem verecek. Türkiye’nin özel uzmanlık alanı sayılabilecek bu tür yatırımların uluslararası rekabete de açık olup olmayaca- ğını dikkatle takip etmek gerekecek.

        NEFRET CEPHESİ SAVAŞTA

        Clinton’lara düşman olan nefret cephesi, seçime iki gün kalmasına rağmen faaliyetlerini tam gaz sürdürüyor.

        Hillary Clinton hakkında lezbiyen aşk iddiası merkez medyaya taşınmadı, ama bu insanların aktif olduğu sosyal medya bu iddiayla çalkalanıyor.

        Daha önce Bill Clinton’ın kendisini iğfal ettiğini söyleyen bir kadın, “Clinton’ların kızı Chelsea’nin aslında onların kızı olmadığını, asıl babanın Webster Hubbell adlı başka bir adam olduğunu” anlatan bir kitap yazdı.

        “Clinton Cash” adlı bir kitap çıktı.

        Yazarı Peter Bchweizer olan bu kitapta Clinton’ların tüm yasadışı para hareketleri inceleniyor. Kitap bu nefret cephesine yakın tüm televizyon kanallarında tartışılıyor.

        Biliyorum tüm bunlar ciddiye alınamayacak tuhaflıklar olarak görünüyor, ama ne yazık ki Amerika’da bunları ciddiye alıp kin ve nefret politikasına çeviren gruplar da var.

        WASHİNGTON'DA SURİYE TOPLANTISI

        GEÇEN cuma Washington’da, gün boyu süren Suriye konulu bir toplantı yapıldı. Çeşitli devlet birimlerinin ve konuyla ilgili düşünce üretim merkezlerinin bir araya geldiği toplantıda nelerin yapılabileceği tartışıldı. Toplantıdan haber sızmadı, ama ben sormayı sürdürüyorum; yeni bir şey öğrenebilirsem hemen sizlere aktaracağım.

        TRUMP BİNALARINDA EV YATIRIMI BULUNAN TÜRKLER

        İki başkan adayının olası seçim zaferinden sonra bunun global ekonomiye etkilerini tabii ki şimdiden düşünmeye başlamalıyız. Bu arada Donald Trump’ın başkanlık hevesi, kendi işlerine hayli büyük darbe vurmuş durumda.

        Trump da bir narsist olduğundan yaptığı her konuta kendi adını büyük ve altın harflerle yazdırıyor. Siyasete atılmadan önce bu marka konut sahibi olmak, ileride daha çok para kazanmak için bir güvenceydi, ama Trump siyasete atılınca ve müşteri kitlesinin kanını donduran muhafazakâr, hatta ırkçı laflar etmeye başlayınca müşterilerden de kaçınılmaz tepki geldi.

        Şu anda ondan daha önce ev satın alanlar bu evleri satmak için uğraşıyorlar, kiracılar ise ev değiştirme peşindeler. Hepsi de üzerinde Trump yazan bir evde oturmaktan utandıklarını söylüyor. Bu evlere yatırım yapanlar arasında New York’ta çok sayıda Türk de var. Trump evlerinde oturan bu Türkler herhalde fiyatların düşmeye başlamasından fazla memnun değiller.

        Babası siyasete atılınca işlerin başına geçen Donald Trump’ın çocuğu, bu iniş çıkışların normal olduğunu söylemekte ısrar etse de galiba o da işlerin vahim olduğunun farkında. Çünkü devamlı, “Merak etmeyin, önemli bir şey yok” demeye başladı.

        SİYASİ MİLİSLER İÇ SAVAŞA HAZIRLANIYOR

        Ortam o kadar gergin ki, etrafta o kadar fazla söylenti ve komplo teorileri çılgınlar gibi dolaşıyor ve bunların hepsine de inanılıyor.

        Şimdi duyuluyor ki Trump taraftarları seçim günü hile yapılacağına ve Hillary Clinton’ın zorla da olsa başkanlığı alacağına kendilerini inandırmış durumdalar.

        Özellikle güney eyaletlerinde bazı milis gruplarının, seçim günü çatışma çıkacağına inandıkları için o gün evlerinde silahlarıyla bir saldırı bekleyecekleri bile söyleniyor.

        Diğer Yazılar