Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        WASHINGTON’un tüm ulusal güvenlik birimleri bugün bütün dikkatlerini, gerginliğin tehlikeli biçimde tırmandığı Kuzey Kore ve Pasifik bölgesine vermiş durumda.

        Bugün Kuzey Kore’nin kurucusu Kim İl-sung’un 105’inci yaş günü kutlanacak. Ve devletin bunu olağanüstü ve şaşırtıcı bir olayla kutlamaya kalkışacağı da biliniyor.

        Bu şaşırtıcı kutlamanın, Kuzey Kore’nin bugüne kadar yaptığı nükleer denemelerin en güçlüsü olma ihtimali büyük.

        Amerikan ordusunun yayın organı “Stars and Stripes”, nükleer patlamalardan sonra nükleer sızıntıları tespit etmekte uzman olan donanımlı bir geminin Okinava üssüne gönderildiğini yazdı.

        Ayrıca Hava Kuvvetleri’nin “WC-135 Constant Phoenix” adlı nükleer koklayıcı olarak bilinen uçağı da Okinava’daki hava üssüne inmiş durumda.

        Amerika’nın nükleer saldırı gücü olan gemileri ve denizaltıları da bölgede hazır bekletiliyor.

        Çin ve Güney Kore, bugünkü doğum günü kutlaması öncesinde yaptıkları açıklamalarla tarafları sakin olmaya davet ettiler. Başkan Trump, Kuzey Kore sorununun çözümünde Çin’in etkisine ve gücüne çok güvendiğini açıkladı. Çin’i bu yönde davranmaya teşvik etmek için de iki ülke arasında imzalanacak ticaret anlaşmalarında bazı tavizler verilebileceğini ve Çin’e kolaylıklar sağlamaya hazırlıklı olduklarını da söyledi.

        Başkan Trump seçim kampanyasında, Çin karşısında Amerika’nın çıkarlarını koruyacak ticaret anlaşmaları yapacaklarını söylemişti. Ama Kuzey Kore’nin engellenmesi daha önem kazanınca söylenen o sözler şu anda geri alınmış durumda.

        Çin Lideri Şi Cinping’in, Başkan Trump’la Florida’da yaptığı son görüşmede, ticaret anlaşmasında kolaylık sağlanma sözüne rağmen ülkelerinin sanıldığı gibi Kuzey Kore üzerinde fazla etkileri bulunmadığını Trump’a anlattığı da açıklandı.

        Anlayacağınız, bazı adımlar atılmak istense bile bu tehlikeli gerginliğin nasıl çözüme ulaşacağı henüz belli değil. Bugünün Washington’da çok kritik ve gergin geçmesi bekleniyor.

        ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, 15-25 Nisan arası başta Güney Kore olmak üzere Japonya, Endonezya ve Avustralya’yı içeren bir bölgesel ziyaret de yapacak. Bu ziyaretin gerginliklerin tırmandığı bölge açısından son derece önemli olduğu ve Washington’un bu ziyaretten alınabilecek sonuçlara çok önem verdiği de belirtiliyor.

        Diğer Yazılar