Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert’in, “Suudi Arabistan’ın Katar’a yönelttiği suçlamaların arkasında durabileceğini ve bu konuda kanıtlar getireceğini umuyoruz” açıklaması Washington’da “Yönetimde neler oluyor?” sorusunu sordurttu.

        Dışişleri Bakanlığı, Suudi Arapların yanında yer alan Başkan Trump’ı direkt karşısına alan bir açıklama yapmıştı. Bu durum da soruldu sözcü Nauert’e. “Hem Başkan Trump hem de bakanlığımız sorunun bir an önce çözülmesi için çalışıyor, ortada bir çelişki bulunmuyor” diye cevap verdi sözcü. Ama bu olay Washington’un derinliklerinde bir süredir devam eden Müslüman Kardeşler’le ilgili sert tartışmaların bir sonucuydu.

        Bu tartışmayı ve taraflarını iyi takip etmeliyiz; çünkü konu Türkiye’yi de yakından ilgilendiriyor.

        DERİN VE SERT TARTIŞMA

        Müslüman Kardeşler’in terörist örgütler listesine dahil edilip edilmeyeceği yönetim içinde bir süredir zaman zaman hayli sertleşen üsluplarla tartışılıyor.

        Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, bunun yapılmamasını; çünkü bu örgüt hakkında somut deliller olmadığını düşünüyor.

        Tillerson’un karşısında ise başkanın Ulusal Güvenlik Danışmanı Herbert Raymond Mcmaster ile CIA Başkanı Mike Pompeo bulunuyor. İkisi bu konuda işbirliği içinde ve Müslüman Kardeşler’i terör örgütü ilan ettirmek için Trump’ı etkilemeye çalışıyorlar.

        Yönetim örgütle ilgili karar önüne geldiğinde kararın ertelenmesi yoluna gitti ve bu nedenle taraflar arasındaki mücadele de sertleşti.

        Washington’daki diplomatik çevrelerde hayli etkinliği bulunan Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri büyükelçileri de yürüttükleri kampanyalarla Pompeo ve Mcmaster ikilisine destek veriyor.

        Tillerson ise arada bir bu konuda Savunma Bakanı James Mattis’ten de destek alıyor.

        İşte bu mücadele nedeniyle Dışişleri Bakanı Tillerson, Kongre’de bir komisyon toplantısında Türkiye’de de tepkilere yol açan o konuşmasını yapmak zorunda kaldı. Kongre’deki komisyon, yönetimin Müslüman Kardeşler örgütünü neden terörist ilan etme kararını ertelediğini öğrenmek istiyordu.

        Dışişleri Bakanı Tillerson, bu konudaki sorulara cevap verirken, “Müslüman Kardeşler artık bazı ülkelerde yönetimlerin bir parçası halindedir” dedikten sonra Bahreyn ve Türkiye örneklerini gündeme getirdi.

        Bu haber bir suçlama gibi göründü ve Türkiye’de tepkiye yol açtı. Ama Tillerson burada Türkiye örneğini verirken Müslüman Kardeşler’in söylendiği gibi terörist bir örgüt olmadığını vurgulamak ve yönetimin bu kararı ertelemesinin doğru olduğunu söylemek istiyordu.

        İşte bu yüzden yönetimin şu sıralar Suudi Arabistan’dan kanıtlar getirmesini ve makul olmasını istemesi, Türkiye’yi de çok yakından ilgilendiriyor.

        PİS OYUNLAR

        Bu tartışmada Dışişleri’nin karşısında ulusal güvenlikçi bir ekip olduğundan arada pis oyunlar da oynanabiliyor. Bunlar birkaç ay önce kendilerine yakın olan Washington Times Gazetesi’ne “ABD, Müslüman Kardeşler’i terör örgütleri listesine almıyor” başlıklı bir haber sızdırdılar. Haberin Washington’da tepki yaratıp Trump üzerine baskı oluşturmak için sızdırıldığı anlaşıldı.

        Konu hakkındaki tartışma Körfez kriziyle alevlenmiş olduğundan bu konuda daha çok pis oyun göreceğiz. Bazıları Türkiye’yi de oyunlarının içine çekmeye çalışacak.

        Diğer Yazılar