Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        DEAŞ’ı yenmek için kurulan koalisyona ABD Başkanı’nın özel temsilcisi olan Brett McGurk, Rakka’da yerel güçlerin liderleri ile bir dizi toplantı yaparken bir yandan da bundan sonra neler yapılacağını, Suriye’de ne tür adımlar atılacağının yol haritasını çıkarmaya çalışıyor.

        McGurk başta YPG olmak üzere SDG içinde yer alan bütün güçlerin temsilcilerini temmuz ayında Washington’a davet etti ve burada yapılacak kapsamlı toplantıda Suriye için yeni bir planın ortaya çıkacağını umuyor.

        Dışişleri Bakanlığı toplantının temmuz ayında olmasının kararlaştıldığını fakat kesin tarihinin henüz belirlenmediğini, bunun daha sonra açıklanacağını açıkladı.

        ÖNEMLİ VE AĞIR KONULAR

        Bu toplantıda Türkiye’nin hayati önemde gördüğü konuların tartışılacağı ve bunlardan bazılarının şunlar olacağı belirtildi:

        1- DEAŞ sonrası Rakka’da nasıl bir yönetim kurulacak, bu yönetimde Kürtlerin etkisi ne düzeyde olacak ve şehrin yönetimi bölgesel Arap liderlere nasıl transfer edilecek?

        2- Rakka için silahlandırılan YPG güçlerinin bölgeden daha güneye gitmeleri ve kaçan DEAŞ militanlarının peşine nereye kadar düşmeleri istenecek?

        3- YPG daha önce Rakka’nın kurtarılmasından sonra şehrin yönetimini yerel Arap güçlere terk edeceğinin teminatını vermişti. Buna uyuluyor mu ve güç transferi en uygun nasıl yapılacak?

        4- YPG daha önce verdiği teminatlar karşılığında Rojava bölgesinde özyönetime dayalı bir oluşum oluşturmalarına yardım edileceği sözünü almıştı. Bu söz tutulacak mı ve eğer bu proje hâlâ sürüyorsa nasıl somut adımlar atılacak?

        5- 4 numaralı maddeye evet deniliyorsa, Türkiye’nin bu yola müdahalelerini kim engelleyecek?

        6- Rakka’ya yakın bölgede İran’a yakın milisler ve Suriye merkez yönetimine bağlı askerler de var. Eğer YPG güçlerinin daha güneye inmeleri istenecekse bunlarla çarpışma riski göze alınacak mı ve bunun arkasında duracak siyasi iradenin Rusya ile bağlantı kurması gerçekleşecek mi?

        Görüldüğü gibi temmuzda Washington’da yapılacak toplantıda ele alınacak bazı maddelere bakıldığında bile konuşulacak konuların hayli ağır, kapsamlı ve zorlu olduğu görülebiliyor.

        BİRİMLER ÇALIŞIYOR

        Zaten toplantının ön hazırlığı için Washington’da çalışmaya başlayan birimler Suriye meselesinin asıl şimdi çok zor ve çözümünün çok karmaşık halde olduğunu ve asıl problemlerin bundan sonra başlayacağını vurguluyorlar.

        Bu birimlerden konuştuğum insanlar bugüne kadar bölgede DEAŞ’ın güçlü varlığının aslında birbirine düşman grupları, çatışmaları erteleyip ortak tek düşmana yoğunlaştırdığını ve durumun hassas bir dengede korunabildiğini söylüyorlar. Ancak şimdi DEAŞ ortadan çekilince bugüne kadar bastırılmış olan tüm gerçek arzuların ve düşmanlıkların birden patlamasından endişe edildiğini, bu yüzden Washington’un çok temkinli adımlar atmaya çalışacağını ve temmuzdaki toplantının bu yüzden çok önemli olacağını belirtiyorlar.

        Washington’daki toplantının siyasi direktörler düzeyinde olacağı sürekli vurgulanıyor.

        ŞU AN RAKKA

        Bölgede bulunan özel temsilci McGurk, Rakka Sivil Konseyi’nde toplantılar yapıyor ve yerel liderlerle görüşüyor. Ayrıca bölgedeki Amerikan özel güçleri yerel halka yiyecek, hijyen malzemeleri ve su arındırmak için klor dağıtıyor. DEAŞ’ın şehre ve civara döşediği mayınların temizlenmesi sürecinin sürdüğü de vurgulanıyor Washington’da. Tabka Barajı’nda da özel çalışmanın yapıldığını belirten Amerikalı yetkililer şu ana kadar elektrik alamamış bölgelere elektrik verilmesi için çalışma yapıldığını söylediler.

        SALİH MÜSLİM GELECEK Mİ?

        Kuzey Suriye Kürtlerinin mayıs ayında düzenlediği konferansa davetli olan Salih Müslim, konferansa uydu ile bağlanarak vize verilmediği için gelemediğini söylemişti. YPG’nin Washington’da var olan bürosundakiler temmuzda yapılacak toplantıya Salih Müslim’in de gelebilmesi için Amerikan yönetimiyle temas başlattılar.

        Diğer Yazılar