Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Hürriyet Gazetesi’nin yayın yönetmeni Fikret Bila, bir çılgınlık yapıp, uçuk bir işe girişerek Sedat Ergin’e magazin yazısı yazdırsa neler olurdu?

        Fikret Bila’nın çılgınlık ve uçukluk yapması eşyanın doğasına aykırı tabii ki. Çünkü adam Ankara ciddiyeti illetinden mustarip.

        İstanbul’da şu anda Mülkiyeliler Birliği’nin Ankara’daki eski halini özlüyordur büyük ihtimalle. Bilmeyenler için söyleyeyim; bu ruh hali Türkiye’nin önemli sorunlarından bir tanesidir. Belki de tek sorunudur. O mekânda yapılan sohbetlerden bugüne kadar Türkiye açısından hayırlı tek bir fikir çıkmamıştır.

        Fikret’i şimdilik bırakalım, ona daha sonra sıra gelecek. Şimdiki konumuz şu: “Magazinci Sedat yazısını nasıl hazırlardı?”

        1- Bir defa kısa yazması mümkün değil. Diyelim ki aslında önemli olmayan bir çifti gördü bir yerde. (Gerçekten önemli olanlar etrafta görünmüyorlar zaten.) Onlar hakkında bile bir aylık dizi yazar. Fasikül fasikül ansiklopedisini de yayınlar.

        2- Yazmadan önce onların kimliğini teyit için MİT’le konuşur. MİT Başkanı’ndan demeç ister. Ayrıca Türkiye genelinde MOBESE kayıtlarından yüz teyit fotoğrafları alır ve onların başka nerelerde nasıl göründükleri hakkında uzun ve detaylı bilgi verir. Kayıtların alındığı yerlerde keşif gezileri yapar. Ondan bu yönde bir talep olmasa da, bütün bunlar kimseyi ilgilendirmese de yapar bunu.

        3- Samimi pozda gördüğü bu çifti araştırmaya başlar. (Sedat için samimi poz, karşılıklı oturup herhangi bir diplomatik konuda konuşan iki kişidir.) Kadının da adamın da tüm sülalesini soruşturur. Emmioğlunu bile sorar. (Ben bu akraba isimleri konusunda çok bilgisizimdir. Emmioğlunu hep duyarım da ne olduğu konusunda hiçbir fikrim yok. Bir diğeri de kayınçodur. Halanın ne demek olduğunu bile anlamam için beş-altı yıl geçmesi gerekti).

        Sedat MİT dosyalarını baştan sona dikkatle okur. Çiftin soyağacını çıkarır. ABD’de konuyu CIA kaynaklarına da sorar. Ne kadar dosya varsa eve taşır. Eşi onu tabii ki terk edeceğinden gece evde gitarıyla melankolik parçalar çaldıktan sonra dosya incelemesini sürdürür.

        4- Sonunda 15 dakikada yazılacak bir yazıyı 24 saatte müthiş varoluşsal krizler yaşayarak yazar. (Cumhuriyet’te çalışırken Sedat’ı gazetenin taşra okuyucuları hiç tanımazdı. Çünkü yazıları erken basılan taşraya yetişmez, bu nedenle onu sadece şehirdeki okurlar tanırdı.) Yani Sedat sadece diplomasi kendisine cinsel haz verdiğinden değil, bir de bu nedenle bir monşerdir.

        5- Yazının şöyle başlaması muhtemeldir: “Önceki gece tapusu Mehmet Bey’in üstünde olan, belediye kayıtlarından da teyit ettiğimiz arazi üstüne 2345 sayılı imar izniyle kurulmuş, 50 garson ve 13 kominin çalıştığı (mekânın vergi bildirimleri ve SSK dökümleri de ekte) bilmem ne kulübünde görülen çift, bilim adamları ve sosyologlar tarafından ‘samimi’ diye tanımlanan bir pozda görüldüler. (Görülmelerinin video kaydı ektedir.)

        Bilim adamları buna neden ‘samimi poz’ dedikleri yolundaki ısrarlı sorularımı cevaplamaktan kaçındılar.

        Mekâna ben de keşif için gittim. ‘Samimi’ olunan yer, bara 20 adım, tuvaletlere ise 15 adım uzaktaydı.

        Burada ‘samimi’ olunabilir mi sorusunu 15 mimara sordum. (Cevaplar bir ay sürer.)”

        FÜZE GERGİNLİĞİ

        PYD’ye verilen silahların çıkardığı kriz ve Rusya’dan alınan füzelerin yarattığı gerginlik sonrasında Türkiye’nin NATO bağlantısı Washington’da endişeyle izleniyor.

        FBI, Başkan Trump’a seçilmeden önce, İngiliz istihbaratının elinde kendisinin uygunsuz durumdayken fotoğrafları bulunduğunu söylemiş. Fotoğraflarda Rusya bağlantısı da varmış. Trump bu bilgiyi “Yalan haber” diye geçiştirmiş.

        Trump’ın verdiği NY Times demeci, merkez medyayla barışma adımı görülüyor.

        ABD’nin “eğit-donat” programını sona erdirmesinin sonuçları iyi incelenmeli deniliyor

        Diğer Yazılar